NJP: leerlingen moeten zonder vrees naar school kunnen gaan

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

31 Mei 2019 11:09

Voor mij lezen

Het is onvoorstelbaar dat onze leerlingen slachtoffer zijn geworden van criminelen handelingen. Het heeft ons geraakt om de informatie te krijgen dat gewapende criminelen onze leerlingen en leerkrachten onder schot hebben gehouden. Ondenkbaar zou je denken, maar het is een feit dat nog steeds zijn voortzetting krijgt. De ontstane situaties vinden we verschrikkelijk; het heeft ons als jeugdvertegenwoordigers diep geraakt, aldus het Nationaal Jeugdparlement (NJP).

Volgens het Kinderrechtenverdrag artikel 39 moeten deze leerlingen die het slachtoffer zijn van diefstal met geweldpleging goede hulp krijgen. Ze moeten begeleid worden om over dit tragisch gebeuren heen te komen, zodat zij zonder vrees de schoolbanken bezoeken.

Het NJP pleit voor een veilige schoolomgeving, wat inhoudt dat onze scholen moeten beschikken over het volgende:
– gewapende beveiliging;
– professionele maatschappelijke werkers die de kinderen met een afwijkend gedrag identificeren en verder begeleiden;
– EHBO-unit op elke school;
– brandblusser.

Het NJP zal in gesprek blijven met de desbetreffende ministeries waaronder Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en Justitie en Politie (Juspol) om de zojuist opgenoemde maatregelingen te helpen realiseren.

Daarnaast voelen we ons geroepen om de getroffenen te bezoeken en hen de moed in te spreken. Eveneens zal dit vraagstuk in de breedte en diepte in het “NJP-onderwijsrapport” vervat worden dat toegezonden zal worden naar De Nationale Assemblee door het MinOWC, aldus het NJP.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel