Leerkrachten Latour willen permanente beveiliging

Leerkrachten van de verschillende scholen te Latour en omgeving zijn getogen naar DNA om te pleiten voor veiligheid op de scholen. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

31 Mei 2019 09:52

Voor mij lezen

De leerkrachten van de scholen te Latour en omgeving willen permanente beveiliging op de scholen en rondom de scholen door middel van gewapende bewaking vanaf 06.00 uur tot 15.00 uur. Dit legden de leerkrachten gisteren voor aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, middels het overhandigen van een petitie. De leerkrachten waren naar het parlement getogen om aandacht te vragen voor het veiligheidsprobleem op de scholen te Latour.

Ze voerden aan dat in de afgelopen periode de leerlingen en leerkrachten van de verschillende scholen van Latour werden opgeschrikt door roofovervallen, waarbij zowel leerkrachten als leerlingen slachtoffer zijn geworden. Dit heeft als gevolg dat zij hun veiligheidsgevoel zijn kwijtgeraakt.

Verder gaven zij aan dat de directeur van Onderwijs, Natasia Bennanon, op 29 mei hen beveiliging toezegde op alle getroffen scholen. Tot hun grote teleurstelling hebben ze hier niets van gemerkt. “Ook wij geloven net als de minister van onderwijs dat het kind centraal staat. Derhalve willen wij hun veiligheid niet in gevaar brengen, maar ook wij moeten beschermd worden,” benadrukte te leerkrachten.

De leerkrachten zien graag permanente en zichtbare surveillance rondom de scholen alsook camerabeveiliging op de verschillende scholen. Ook willen ze begeleiding voor de getraumatiseerde leerkrachten en leerlingen. Zij doen een dringend beroep op de parlementsvoorzitter om via het hoogste college van staat er alles aan te doen om de veiligheid op alle scholen te garanderen. Ze verwachten op korte termijn actie vanuit de regering.

Simons op haar beurt gaf aan dat zij werd opgeschrikt met de recente roofovervallen wat zich nooit eerder had voorgedaan op de scholen. Het parlement is meteen in contact getreden met de regering om te horen wat zij hieraan zal doen. Het is volgens haar een ingewikkeld vraagstuk, want ze hoopt niet dat dit een nieuwe trend aan het worden is gezien er ruim vierhonderd basisscholen zijn.

DNA wilde precies van de minister van Justitie en Politie, (Juspol), Stuart Getrouw, weten wat er aan de hand is.
Simons gaf te kennen dat twee aspecten hier aan de orde zijn, namelijk dat je getraumatiseerd raakt na een beroving en dat een trend van ‘copycat crimes’ zich kan voordoen. Wanneer een geval breed wordt gemeten in de media komt men op een idee waar men niet eerder aan heeft gedacht. Ze voerde aan dat deze kwestie buiten de partijpolitieke sfeer wordt gehouden.

Het Nationaal Leger (NL) gaat helpen met de 1 x 24 uur beveiliging. Met de minister van onderwijs is besproken om na te gaan in hoeverre het mogelijk is om bewaking tijdens schooluren te hebben op de scholen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel