Besef over scheepstracking komt maar traag op gang

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 Mei 2019 05:07

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Zelfs binnen de scheepvaartsector weet men het vaak niet. Maar vanwege Surinames aansluiting bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) zou elke boot vanaf twaalf meter voorzien moeten zijn van een volgsysteem. "We hebben nu enkele particuliere cliënten, maar merken dat de bewustwording hierover nu pas op gang begint te komen", zegt Rachmael Beck, onderdirecteur van Maximum Protective Services International (MPS).

Samen met directeur Ruben Ratin verschaft hij meer informatie over het bedrijf dat inmiddels bijna een jaar aan de weg timmert binnen de Surinaamse markt. Eerdere vestigingspogingen waren minder succesvol. "Onze oprichting heeft eigenlijk veel te maken met de rampspoed die de vissers enige tijd terug trof", zegt Beck verwijzend naar het bloedige treffen tussen vissers medio vorig jaar.  

De kwestie trok de aandacht van de ondernemers. Die constateerden dat niet alleen de vissers geen volgsysteem hadden, maar dat dit over het algemeen ontbrak. "En dat terwijl Suriname van oudsher lid is van de IMO. Dus alle hier gevestigde vaartuigen van twaalf meter en langer zouden verplicht moeten zijn om over een dergelijk system te beschikken."

De ondernemers relativeren de zaak gelijk; ook elders in de regio zijn landen lid maar hebben geen volgsysteem. De mogelijkheden binnen de sector voor ogen, heeft MPS zich opgeworpen als licentiehouder voor alle (ei)landen westwaarts van Suriname, waaronder Guyana, Barbados en Trinidad eindigend bij St. Eustatius.

"We proberen daarmee gelijk een in Suriname gevestigde regionale speler te zijn", aldus Ratin. De bedoeling is om in betreffende landen ondersteunende kantoren te hebben. "Die ontwikkeling doen wij stapsgewijs." De directieleden erkennen op vragen dat overheden, precies zoals bij overvliegende vliegtuigen, kunnen verdienen aan het doorsteken van de territoriale wateren.

Op dit moment is er contact met de overheid in een poging het trackingproject voor de vissersboten door MPS te laten verrichten. Er zijn presentaties geweest en het eindoordeel is aan de regering. In Guyana is deze fase al voorbij en worden een aantal technische zaken rondgemaakt om alle scheepstracking voor het buurland te kunnen doen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel