Verdachte politiemannen voorlopig vrij

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 Mei 2019 21:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De spanning was dinsdag te snijden bij de behandeling van de zaak tegen drugsverdachten Wishaal T. en Mohammed G. De mannen, beiden politieagenten, zaten heel kalm in de beklaagdenbank. Echter, aanwezige familieleden zaten letterlijk op het puntje van hun stoel terwijl de advocaten Irvin Kanhai en Chandra Algoe, heftig hun cliënten probeerden vrij te pleiten. "Er is geen enkel bewijs tegen deze jongens", benadrukte Kanhai meerdere malen.

Officier van justitie Bibian Tjin Liep Sjie, stelde het tegenovergestelde. "Er zijn nog ernstige bezwaren tegen de verdachten en ik ga u vragen om ze niet vrij te laten", zei ze met een ernstige blik. Na enkele scherpe argumenten van zowel de raadslieden als de officier, nam rechter Duncan Nanhoe de beslissing: "Ik ga de voorlopige hechtenis opschorten omdat er voor nu geen ernstige bezwaren zijn", zei hij rustig. Voor de echtgenoten van de verdachten en overige familieleden was het een enorme opluchting. Ze omhelsden elkaar stevig en de tranen waren niet te bedwingen.

De verdachten zitten sinds 9 oktober 2018 vast voor een drugsdelict. Ze zouden anderhalve week daarvoor, bij de controlepost te Stolkertsijver drie kilo cocaïne hebben gekregen van ene mevrouw Smith om haar door te laten met ongeveer tien kilo, op weg naar Albina. De agenten worden ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie, maar ze ontkennen vanaf hun aanhouding alle beschuldigingen. Een derde agent die ook erbij was, is in de gevangenis overleden.

Smith verklaarde bij de politie dat het tweetal de cocaïne uit haar auto heeft genomen en afgestaan heeft aan een vreemde persoon die zou hebben betaald om de drugs vrij te krijgen. Ze was op dat moment in de nabije omgeving van de controlepost. Smith is kort daarna vrijgelaten en mocht haar weg vervolgen. Opvallend is dat zij nooit als verdachte, maar als getuige is gehoord. De drugs en het geld zijn niet teruggevonden.

Een politie-inspecteur die dinsdag als getuige is gehoord, zei dat het vrijwel zeker is dat Vishaal T. en Mohammed G. de drugs hebben vervreemd. Dit, omdat de speurhonden positief hebben gereageerd bij een onderzoek in de auto van een van de agenten. "We hebben de drugs niet gevonden, maar er is wel de indicatie dat het er was. Ik was aanwezig bij het onderzoek met de honden", zei de getuige overtuigend en serieus.

Kanhai vroeg zich af waarom Smith nooit is aangehouden als verdachte. Ook ene meneer Bek, met wie ze samen met de drugs is aangehouden is kort daarna vrijgelaten. "Waar zijn die mensen nu", vroeg hij retorisch. Algoe: "Ze gaan nooit hier verschijnen. Ze zijn niet gek." De zaak is uitgesteld naar 25 juni. Op die dag houdt Tjin Liep Sjie haar requisitoir.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel