AZP stap dichterbij kwalitatieve topzorg

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 Mei 2019 19:24

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft een stap vooruit gezet in haar streven kwalitatieve zorg aan te bieden. De instelling heeft namelijk een echo apparaat en een fototherapie lamp voor de kinderafdeling, vijf intensive care bedden en tien flowsensors erbij, waarmee de zorg naar cliënten toe kan worden verbeterd.

Het ziekenhuis heeft deze schenking te danken aan oliemaatschappij Kosmos Energy, die voor de derde keer een donatie heeft gedaan. Dit keer heeft de donatie een waarde van ruim 88.300 US dollar, terwijl het bedrijf intussen al 250.000 US dollar heeft geïnvesteerd in AZP. Claudia Marica-Redan, AZP-directeur onderstreepte in haar dankwoord dat geven aan het AZP, geven aan de totale Surinaamse gemeenschap is.

Dit omdat de instellingen als enig academisch ziekenhuis in Suriname zorg in een multidiciplinaire setting biedt aan de totale gemeenschap. "Met deze donatie zullen de intensieve zorg en de kinderafdeling van het AZP in staat zijn om zowel de zorg te upgraden als het niveau van aangeboden zorg en behandeling op pijl te houden." Ze garandeert de donateur dat de geschenken goed en zo lang mogelijk gebruikt zullen worden.

Marica-Redan merkte op dat de oliemaatschappij al flink heeft bijgedragen, maar er zijn nog meer projecten waarvoor het AZP deze in de toekomst zou willen benaderen. Jiliana Amadu, hoofd van de kinderafdeling van AZP, is evenals de directeur zeer dankbaar voor de geste. Met de fototherapie lamp kunnen baby's geholpen worden om een gele kleur in het bloed na de geboorte te verlagen. De gele kleur kan impact hebben op de huid, maar ook op de hersenen.

De echo machine is volgens hem een heel belangrijk apparaat om te hebben in een intensive care. "We hebben laten zien dat je met het apparaat in de hersenen kan kijken als er bloedingen zijn, wat bij prematuur geboren kinderen nogal vaker voorkomt. We kunnen ook echo's maken van het hart om te kijken of er hartafwijkingen zijn."

Verder is het apparaat ook heel handig om te kijken naar bloedvaten zodat die aangeprikt kunnen worden. Een heel ziek kind heeft volgens Amadu vaak infussen nodig en toegang is bij een kindje van 700-800 gram niet altijd gemakkelijk, dus kan het apparaat daarbij helpen. Met de echomachine kunnen er ook echos van de hersenen gemaakt worden maar dan gericht op kinderen met sikkelcellen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel