Somohardjo: ‘Opiniepeiling Nikos is opiniebeïnvloeding’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 Mei 2019 16:55

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo plaatst grote twijfels bij de conclusies van onderzoeksbureau Nikos over de algemene verkiezingen van volgend jaar mei. Zeker wat betreft de uitspraken over mogelijke resultaten voor zijn partij. De partijleider valt vooral over de conclusie dat Pertjajah Luhur (PL) in Wanica geen enkele parlementszetel zou winnen als nu verkiezingen gehouden zouden worden en dat zelfs DOE groter is dan PL in dit kiesdistrict.

Nikos stelt dat PL zal terugvallen omdat Raymond Sapoen die in 2015 in Wanica was gekozen uit de partij is gestapt. Somohardjo geeft aan dat bij opeenvolgende verkiezingen de partij één DNA-zetel heeft bemachtigd in Wanica ongeacht wie de kandidaat was. "Dat geeft aan dat de stemmen niet van de kandidaten zijn, maar van de partij. Daarom hebben we altijd een zetel gewonnen".

De partijleider twijfelt aan de onafhankelijkheid van Nikos, omdat dit onderzoeksbureau wordt geleid door Maarten Schalkwijk, lid van het wetenschappelijk bureau van de VHP. In de jongste peilingen van Nikos is de VHP steeds goed uit de bus gekomen. "De wens is de vader van de gedachte. Wordt daarom de VHP zo mooi afgeschilderd? Waarom groeit alleen de VHP? Dit lijkt op opiniebeïnvloeding".

Dat in Wanica zelfs DOE als groter dan PL wordt neergezet door Nikos komt volgens Somohardjo misschien omdat Schalkwijk jarenlang voorzitter is geweest van DOE. "Misschien houdt hij nog van die partij", zegt hij. Pertjajah Luhur zal Schalkwijk uitnodigen om uit te leggen op basis van welke gegevens en cijfers de conclusies van Nikos gebaseerd zijn. Ons officieel ledental in Wanica en eigen analyse van ons wetenschappelijk bureau wijzen iets anders uit dan wat Nikos zegt", stelt de PL-voorzitter.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel