Gekkenwerk op de fiets

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Mei 2019 18:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Van Albina naar Nieuw-Nickerie. Op de fiets. In twee dagen 413 kilometer. Het lijkt te veel van het goede of zelfs gekkenwerk, maar in het weekend van 1 en 2 juni gaan bijna twintig sportieve fietsers de uitdaging aan.

Zes pioniers gingen hen in 2017 voor. Greg Milliman van de Amerikaanse ambassade wilde bij zijn vertrek uit Suriname iets aparts doen. Samen met Etto Paulus werd het plan bedacht om van Oost naar West te fietsen, dwars het land door. Ze zouden er twee dagen over doen. De zes bleven de hele tocht bij elkaar, wisselden om de minuut van positie zodat iedereen even als kopman in de wind reed en haalden het allemaal. Het was zwaar, ze hadden zadelpijn en sliepen in de auto terug naar Paramaribo, maar hadden het allemaal volbracht en waren - ook letterlijk bijna - uitgelaten.

Een paar maanden geleden, in februari, was er een gezellig samenzijn van de Surinaamse Triathlon Unie toen Vincent Sloot, een van de zes pioniers, een balletje opgooide om het huzarenstukje te herhalen en nóg eens van Albina naar Nieuw-Nickerie te rijden. "Het balletje werd meteen een sneeuwbal! Er was zo veel enthousiasme", vertelt Sloot. Hij kent de meeste fietsenthousiastelingen, wielrenners en triatleten in Suriname en anders gaat het via via. Snel werd de Whatsapp groep 'East-West Connect Ride' opgericht. De voertaal is Engels, want een aantal Amerikanen doet ook mee. Voor een van hen wordt het al de tweede keer.

Inmiddels hebben zich zeventien rijders aangemeld. Een enkeling aarzelt nog. "Twintig is het maximale voor onze organisatie", stelt Sloot. "We zijn allemaal vrijwilligers en zijn afhankelijk van de inzet en bijdragen van een aantal enthousiaste rijders, supporters en sponsors".

Op 31 mei vertrekt het peloton in de middag met de begeleiders naar Albina om daar te overnachten. Op 1 juni om zes uur 's morgen rijdt de groep naar Groningen, de tweede slaapplaats. Om de vijftig kilometer, bijvoorbeeld bij Moengo en Stolkertsijver, wordt een paar minuten gestopt. Volgauto's zullen altijd in de buurt zijn met drinken, eten, gelletjes, gereedschap en reserveonderdelen. Die auto's zijn van particulieren, SEMC Motors, Superbike Shop en CWS. Fernandes Bottling zorgt voor al het water en de isotone drankjes. Enige liefhebbers bieden maaltijden aan.

In Meerzorg zal een aantal Harley-Davidsons de renners opwachten en na de Bosjebrug zullen de bikers van de Politie de rijders vergezellen. In Paramaribo gaat de tocht dwars door de stad via de Zwartenhovenbrugstraat en de Dr. Sophie Redmondstraat naar het terrein van SEMC, waar familie, vrienden en belangstellenden kunnen vernemen hoe de sfeer in de groep is en welke avonturen al beleefd zijn. De rijders moeten dan nog door naar Groningen.

Op 2 juni vertrekt de groep zodra het licht wordt voor de resterende 220 kilometer naar Nieuw-Nickerie. In de namiddag, mogelijk tegen half vier, zullen de renners het einde van de rit (en hun Latijn?) hebben bereikt. Na een douche en een maaltijd, kunnen de fietsen en rijders ingeladen worden voor de terugrit naar Paramaribo.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel