President Bouterse: streven is om koers naar SRD 7,75 of SRD 7,70 te brengen

President Bouterse tijdens de persconferentie. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

17 Mei 2019 12:23

Voor mij lezen

Er zal gewerkt worden om de koers te drukken richting SRD 7,75 of SRD 7,70. Dit liet president Desi Bouterse weten tijdens een gisteren gehouden persconferentie. Hij is ervan overtuigd dat de koers naar beneden zal gaan. De koers had nu SRD 7,75 moeten zijn voor één Amerikaanse dollar. Echter, die is boven SRD 8,30. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal met een pakket aan maatregelen komen dat ervoor zal moeten zorgen dat de koers omlaag gaat.

Het streven is om de koers te brengen naar SRD 7,75 of SRD 7,70. Vervolgens zal er gekeken worden hoe die verder omlaag kan gaan. Het staatshoofd legde uit dat de CBvS er alles aan doet om de koers omlaag te krijgen, daarom kan hij met zekerheid aangeven dat de koers teruggebracht zal worden. Hij benadrukte dat hij geen toezegging gaat doen die niet in zijn handen ligt.

Bouterse voerde aan dat de regering recentelijk in overleg met de financiële instellingen begonnen is met het houden van valutaveilingen. Ook gaf hij te kennen dat een fenomeen zich voordoet, waarbij toeristen naar Suriname afreizen om speciaal inkopen hier te doen. Hierdoor komt er vreemde valuta het land binnen die kan bijdragen aan het omlaag brengen van de koers. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de situatie van de Amerikaanse dollar enigszins aan het veranderen is, liet hij weten.

De CBvS is eveneens bezig samen met de financiële instellingen te kijken hoe de beperkende maatregelen verzacht oftewel teruggedraaid kunnen worden. Deze maatregelen die in het verleden werden getroffen, omdat die toen nodig waren, hebben belemmerend gewerkt voor het financiële verkeer, merkte het staatshoofd op. “Het is een complex aan maatregelen die genomen gaan worden om de koers te drukken richting SRD 7,75,” aldus Bouterse.

De moederbank is twee jaar geleden van start gegaan met valutaveilingen. Toen bleek dat de wisselkoers plots de lucht inging, omdat de vraag naar Amerikaanse dollar veel hoger was dan het aanbod. De CBvS gaf eerder te kennen dat de valutaveiling een instrument is om de juiste hoogte van de marktkoers te benaderen, waardoor de algemene banken deviezen kunnen opkopen van met name exporteurs, omdat het verschil tussen de parallelkoers en de veilingkoers wordt verkleind. Op deze wijze wordt er bijgedragen aan het tot stand brengen van het evenwicht op de valutamarkt om tot een stabiele wisselkoers te geraken.

Valutaveilingen zorgen verder voor transparantie en voorspelbaarheid; zeker wanneer zij gedurende een langere periode worden voortgezet.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel