Vier ministers weg sinds aanvang begrotingsbehandeling

President Bouterse. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

13 Mei 2019 07:25

Voor mij lezen

Sinds de aanvang van de begrotingsbehandeling op 1 april, hebben vier ministers het veld moeten ruimen. Roline Samsoedien (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer), Regilio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen), Patrick Pengel (Openbare Werken, Transport en Communicatie) en Cristien Polak (Sociale Zaken en Volkshuisvesting) zijn ontslagen of hebben ontslag genomen. Of het om eervol of oneervol ontslag gaat is niet duidelijk.

Dagblad Suriname publiceerde vanmorgen op haar voorpagina 47 foto’s van ministers die president Desi Bouterse sinds 2010 heeft versleten. In april 2018 maakte de president tijdens de vorige reshuffeling bekend dat er geen wijziging meer zou komen in zijn regering. Hiervan is hij kennelijk vorige week op teruggekomen met het ontslag van drie ministers.

De eerste minister die het veld moest ruimen was Samsoedien. Tijdens de begrotingsbehandeling is Samsoedien meerdere malen beschuldigd van corruptieve handelingen. Uit stukken die Mahinder Jogi (VHP) overhandigde aan het parlement, bleek dat Samsoedien zichzelf, haar familie en vrienden zou hebben bevoordeeld met gronden.

Marinus Bee (ABOP) overhandigde stukken aan het parlement, waaruit zou blijken dat Samsoedien ook zou hebben meegewerkt aan een gronduitgifte aan een bedrijf, waarvan haar zoon directeur is. Samsoedien blijkt ook aandeelhouder te zijn van het bedrijf Surigold Farm.

Ook werd recentelijk bekend dat haar zoon wordt verdacht van seksueel misbruik van een 10-jarig meisje. Samsoedien reageerde snel in de media door te stellen dat haar zoon onschuldig is. De zoon is inmiddels aangehouden. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Ook de ministers Regilio Dodson en Patrick Pengel kwamen onlangs in opspraak, nadat Jogi uittreksels van de Kamer van Koophandel en Fabrieken toonde waaruit bleek dat de twee bewindslieden een nevenfunctie hebben bij de stichtingen Imperial Amazon, nv Savorja Wood Company, Stichting Tranga Makandra Baka en nv Jorsana Mining.

Volgens Jogi is dit in strijd met artikel 125 van de Grondwet. Hij vroeg president Bouterse in een brief om deze twee ministers onmiddellijk te ontslaan. De nv’s en stichtingen werden een dag na Jogi’s brief plotseling inactief gemaakt.

Waarom Pollack weg moest als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is voor velen een raadsel. Er zijn net als bij de andere vertrekkende bewindslieden geen officiële reden van Pollack’s vertrek gegeven.

Donderdag worden de nieuwe ministers beëdigd door president Bouterse. De volgende personen zullen dan toetreden tot de regering-Bouterse: Sergio Akiemboto (Natuurlijke Hulpbronnen), André Misiekaba (Sociale Zaken en Volkshuisvesting), Vijay Chotkan (Openbare Werken, Transport en Communicatie) en Rabin Parmessar (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer).

Voorpagina Dagblad Suriname van maandag 13 mei 2019
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel