COMMENTAAR: Schimmige bankpraktijken

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

2 Mei 2019 12:00

Voor mij lezen

OPNIEUW ZIJN ER ernstige problemen bij een bank. Nadat vorig jaar De Surinaamsche Bank (DSB) in zwaar weer terecht leek te zijn gekomen en er eerder dit jaar bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gedonder in de tent was, kort daarna door vooral intern geruzie aan het voortbestaan van SuriChange Bank kon worden getwijfeld, is het nu de beurt aan Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

Hoewel de vuile was die van deze vier banken op straat is komen te liggen van een totaal verschillend karakter is, levert deze nieuwe rel een extra deuk op in het toch al zo geslonken vertrouwen in het bankwezen en de financiële wereld. De kwestie bij de SPSB, de huisbankier van de overheid, is bovendien van een veel ernstiger orde dan de problemen bij de drie eerdergenoemde banken.

Als het waar is wat Robby Berenstein, voorzitter van C-47, beweert (en daar begint het steeds meer op te lijken) dan gebeuren daar allerlei schimmige zaken. Zo zouden miljoenen in SRD's en vreemde valuta verstrekte leningen nooit zijn terugbetaald en zelfs uit de boeken zijn geschrapt. Schulden van SPSB-toppers, politici, bedrijven en organisaties zouden eveneens zijn weggestreept zonder dat er ook maar één cent was ontvangen.

Niet alleen coalitieleden maar ook parlementariërs die lid zijn van de oppositie zouden daarvan geprofiteerd hebben. Veel van de vage handelingen zouden verricht zijn via een speciale rekening van het ministerie van Financiën. Als het allemaal klopt, dan kan je spreken van grootschalige corruptie. Enkele oppositieleden hebben inmiddels terecht om opheldering gevraagd, want de onderste steen zal boven móeten komen willen de overheid en de bank nog iets van hun geloofwaardigheid behouden.

De verklaring die de CBvS gisteravond uitgaf, geeft je echter niet de indruk dat men echt moeite zal doen om die onderste steen boven te halen. 'De Centrale Bank laat weten dat zij conform de wet toezicht houdt op de SPBS. Zij betreurt 'het vrijkomen van mogelijke interne communicatie', die deze bank zou kunnen schaden. De Centrale Bank is in overleg met de SPSB-directie om deze kwestie tot een goed einde te brengen.'

Er wordt met geen woord gerept over een onderzoek dat zal worden ingesteld. Maar dat mag je ook niet verwachten met een op papier onafhankelijke moederbank, die in werkelijkheid wordt gedicteerd vanuit het ministerie van Financiën. Dit ministerie is partij in het SPSB-schandaal en zal echt niet toestaan dat haar eigen, mogelijk schimmige, praktijken naar buiten worden gebracht.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel