HI&T bereidt ondernemers voor op handelsmissie naar Cuba

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

2 Mei 2019 09:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig ondernemers voor te bereiden om van 19 tot en met 22 juni deel te nemen aan de handelsmissie ExpoCaribe 2019 op Cuba. Deze activiteit is speciaal bestemd voor ondernemers uit de Caribische regio, die hun producten tentoon kunnen stellen.

Daarnaast biedt de handelsmissie volop gelegenheid partnerschappen aan te gaan met producenten en ondernemers uit de regio. De ondernemers zullen met elkaar overleggen op welke manier de handel tussen Cuba en het Caribisch Gebied kan worden aangescherpt. Diversificatie, integratie en economische samenwerking zijn eveneens aandachtspunten tijdens de handelsmissie.

"Dit is een unieke kans", legde missiecoördinator Rowena Verdies maandag uit tijdens een informatiebijeenkomst op het ministerie. Ze merkte op dat er geen afbakening zal zijn op sectoren en dat vooral jonge en startende ondernemers kans maken.

Suriname zal in de expohal een ruimte ter beschikking hebben van negen bij vijftien vierkante meter. Daar kunnen de ondernemers tegen een redelijke betaling een stand inrichten. Exposeren buiten deze ruimte is mogelijk, maar dan tegen de normale beursprijzen.

HI&T heeft verschillende opties bedacht hoe de Surinaamse ondernemers het best te accommoderen. Zo is het mogelijk dat voor een startende ondernemer het ministerie de expokosten meefinanciert. Of het ministerie zal zelf de producten van een ondernemer exposeren.

Tot aan de registratie en deelname zal het ministerie meerdere bijeenkomsten hebben met ondernemers die belangstelling hebben mee te doen. Het ministerie zal in het voorbereidende traject de ondernemers helpen om te voldoen aan de minimale handelsvoorwaarden die nodig zijn voor deelname.

Verdies zegt dat de behoefte om aan de expo deel te nemen groot is in het Caribisch Gebied. Landen als Jamaica, Guyana en Trinidad en Tobago zijn van plan stevige handelsbetrekkingen aan te gaan met Cuba. Jamaica zal er binnenkort een kamer van koophandel vestigen. Naast de Caribische landen zullen ook Europese landen de expo bezoeken.

ExpoCaribe is de zestiende handelsmissie op Cuba en wordt gehouden in het Heredia Cultural Complex in Santiago de Cuba. Ze wordt vanuit Cuba ondersteund door de lokale Kamer van Koophandel en Fabrieken, de provinciale assemblee van de People's Power van Santiago en Cuba en andere provincies.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel