15 belangstellenden voor ondernemerschap in Suriname

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

10 Mei 2018 14:23

Voor mij lezen
Vijftien ondernemers hebben zich aangemeld bij de Suriname-Nederland Kamer van Koophandel die woensdagavond op de ambassade in Den Haag werd gelanceerd. Deze ondernemers, allen van Surinaamse origine, worden momenteel begeleid in hun bedrijfsplan. Naast de voorzitter van deze Kamer van Koophandel, Vijay Gangadin, en Ebu Jones, tijdelijke zaakgelastigde in Nederland waren ook aanwezig Reina Raveles (directeur Handel, Industrie en Toerisme), Ashwin Gopi (directeur Godo bank) en minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim.

Gangadin stelt dat het voornaamste doel van deze Kamer is om kansen van Nederlandse ondernemers die in Suriname wensen te ondernemen en andersom te bevorderen. Hij benadrukt dat het niet alleen om mensen uit de diaspora gaat, maar dat iedereen welkom is. Het ligt in de bedoeling om met dit initiatief de economische groei van Suriname te bevorderen. De Kamer die voorlopig in het gebouw van de ambassade te Den Haag gevestigd is, staat nauw in contact met de Surinaamse KKF en het ministerie van HI & T. De Kamer zal de ondernemers begeleiden in het proces dat vaak tijdrovend was. Doordat de Kamer nu in Nederland gevestigd is, kunnen geïnteresseerde ondernemers het proces gemakkelijk van hieruit opstarten. Dit proces zal vlotter afgehandeld worden en de ondernemer hoeft niet speciaal voor dit gedeelte af te reizen naar Suriname.

Gangadin is met zijn team bezig te kijken naar hoe het businessplan van de ondernemers beter geschreven kan worden en hen begeleiden in dit gedeelte.
Zowel Jones als Gangadin geven aan dat de geïnteresseerde ondernemers voor diversiteit zullen zorgen. Deze ondernemers gaan verschillende ondernemingen opzetten: van muziek en keramiek tot productie in de agrarische sector. Ebu zegt aan Starnieuws dat de rol van de ambassade is om opzoek te gaan naar deze ondernemers en hen te begeleiden door het hele proces heen. “In de eerste plaats zijn de ondernemers zelf verantwoordelijk voor hun eigen businessplan. Investsur heeft de hele infrastructuur om deze ondernemers te helpen’, stelt Jones. De ambassade hoort de ondernemers, groot of klein, aan en daarna door te geleiden naar Investsur, de Handelsclub in Suriname, die zich hiervoor inzet. Jones benadrukt dat de overheid het niet alleen kan en daarom de particuliere sector erbij zal betrekken.

Gopi zegt dat het te lenen bedrag afhangt van het businessplan en te investeren bedrag. Het begint allemaal met het plan. Indien het bedrag hoog is en oploopt tot in de miljoenen, zal er ook met andere banken samengewerkt worden. “De ideeën zijn goed en wij stimuleren deze ontwikkeling. Er is diversificatie en we kijken wat binnen vermogen past en kan. We kijken ook waar de behoefte voor is’, zegt Gopi.
Reina Raveles heeft het gehad over de randvoorwaarden die er zijn om te kunnen ondernemen in Suriname. “De overheid is faciliterend. De initiatiefnemers zijn naar ons toegekomen en wij kijken hoe we ze kunnen helpen. Dit initiatief is goed. Wereldwijd is de rol van diaspora in de ontwikkeling is groot. Vanuit de overheid wordt er hard gewerkt om investeren in Suriname gemakkelijker te maken. Wetgeving en procedures zijn aangepast, zodat de wachttijden voor bijvoorbeeld het oprichten van een Naamloze Vennootschap snel afgewikkeld kunnen worden’, deelt Raveles mee.

Noersalim, die ook ad interim Handel, Industrie en Toerisme is, juicht dit initiatief toe. Hij vindt dat het niet alleen om ondernemers gaat, maar er moet ook naar alle andere schakels gekeken worden die dit initiatief met zich meebrengt. Er zal werkgelegenheid gecreëerd worden, de overheid zit met een gigantisch groot ambtenarenbestand dat deels uit handen genomen kan worden, meent Noersalim. “We willen die overheid professionaliseren. Dit betekent meer bedrijven in Suriname, meer ondernemers waardoor mensen in dienst kunnen komen van deze ondernemers. Tegelijkertijd zal de enorme druk die nu op de overheid rust qua salarissen, deels wegvallen. Daarom juich ik dit initiatief toe”, zegt de bewindsman.

Starnieuws sprak Audrey Felter, een van de geïnteresseerde ondernemers. Zij zegt dat ze een keramiek bedrijf in Suriname wil beginnen. Zij wil keramiek goederen produceren, maar tegelijkertijd ook lokale mensen opleiden die zelfstandig ook verder kunnen. “Ik ben erg tevreden over deze organisatie tot nu toe. Ik ben goed begeleid en ik ben nu bezig met het herschrijven van mijn businessplan. Gangadin heeft ons een voorbeeld van gegeven, mij begeleid in dit proces en Jones heeft ons heel goed gemotiveerd ’, stelt Felter. Felter weet nog niet waar haar onderneming in Suriname zal komen te staan. Ze focust zich nu op het businessplan.

Ten slotte is de Memory of Understanding (MoU) getekend tussen Ravels en Gangadin. In de MOU is opgenomen de stichting Suriname-Nederland Chamber vertegenwoordigd door Gangadin een samenwerking aan is gegaan met Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme dat vertegenwoordigd wordt door Raveles. Verder is het doel is dat beide partijen intensief zullen samenwerken op het gebied van ondernemerschap tussen Suriname en Nederland om economische diversificatie en ondernemerschap vanuit de Diasporalanden te bevorderen. Daarnaast zijn overwegingen, uitvoeringsbepalingen, duur, verlenging en wijziging opgenomen. Alle sprekers hebben zich vol lof uitgelaten en zijn ervan overtuigd dat dit initiatief vruchten zal afwerpen.

Wanita Ramnath
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel