Traditioneel gezag roert zich

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2019 10:03

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De overheid is voornemens haar 30 procent aandelen bij Rosebel Goldmines te verkopen aan het bedrijf. Door de aandelen van de hand te doen, wil de overheid inkomsten genereren. Hoe denkt het traditioneel gezag in Brokopondo, waar het goudbedrijf gevestigd is, over de verkoop van de overheidsaandelen?

Henk Finisi, hoofdkapitein van Brownsweg, is evenals zijn collega-gezagdragers tegen de verkoop. "Ik vind het niet goed. Als je iets hebt en je het verkoopt, heb je niets meer." Hij zegt dat er in Paramaribo meer mogelijkheden zijn voor de overheid om geld te genereren. Hij zegt dat er geld in het binnenland te halen is door de kleine gouddelvers concessies te verstrekken en hen te verplichten om het goud niet aan goudopkoopbedrijven te verkopen, maar aan de Centrale Bank. "Als de overheid haar aandelen uit handen geeft, kan het bedrijf doen wat het wil. De overheid heeft dan geen zeggenschap meer."

De Staatsraad behandelde donderdag de delfstoffenovereenkomst tussen Suriname en Rosebel Goldmines. Vervolgens wordt de wijziging voor goedkeuring naar De Nationale Assemblee gestuurd. "Het is geen plezierig nieuws. Hoe staat het met de Surinaamse arbeiders die daar werken als de aandelen worden verkocht?", vraagt kapitein Lambertus Waandels van Brownweg zich af.

Hij wijst erop dat de winsten van Rosebel niet terugvloeien naar het district, terwijl het gezag ook geen inspraak heeft in de bedrijfsvoering. "Nu willen wij van het traditioneel gezag weten wat de voor- en nadelen zijn. De regering kan geen initiatief nemen zonder het traditioneel gezag te horen." Het traditioneel gezag in Brokopondo heeft zich gebundeld in de organisatie 'a dow wan teng', waarvan Waandels de voorzitter is.

Michel Walden, hoofdkapitein van Klaaskreek, zegt dat het district geen profijt heeft van de huidige overeenkomst tussen de staat en de multinational. "Wij willen met Rosebel en de overheid aan de tafel. Het traditioneel gezag moet geteld worden. Wij willen weten welke voordelen voor de dorpen zullen voorvloeien uit de overeenkomst." Walden zegt dat het bedrijf zaken moet neerzetten die de dorpelingen ontberen, zoals een poli en een kerk. "Het belang van het binnenland moet worden gediend. Wat de overheid ons niet kan geven moet Rosebel ons geven."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel