Uitspraak terreurverdachten uitgesteld

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2019 08:53

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) blijft bij het standpunt dat de broers Naser I. en Raoul A. nog enkele jaren achter de tralies moeten blijven. Donderdag zou het tot een uitspraak komen, maar dat ging tot grote teleurstelling van de verdachten en hun familie niet door. Vanwege de afwezigheid van advocaat Michella Lau-Kerssenberg kon de zaak niet afgewikkeld worden. Kantonrechter Alida Johanns zalnu op 17 mei vonnis wijzen.

Advocaat Lau-Kerssenberg komt nog voor een laatste keer aan het woord. Haar collega Murwin Dubois vertelde de rechter dat zij wegens ziekte niet kon verschijnen. Officier van justitie Cynthia Klein persisteerde in haar strafeis, zoals bij alle voorgaande keren bij verzoeken van de verdediging de verdachten voorlopig in vrijheid te stellen. Vanaf juli 2017 zitten de broers vast op verdenking van het voorbereiden van een terreurdaad en het ronselen van strijders voor IS.

De magistraat hoorde beide mannen gisteren opnieuw. Ze benadrukte dat dit nodig is om hen een kans te bieden voor een juiste beoordeling. Raoul A. en Naser I. bleven consistent in hun verklaringen, dat zij geen aanslagen hadden voorbereid en mensen geronseld. Raoul A. vertelde dat het pijnlijk is om weer te verklaren dat hij onschuldig is. "Het is een hele mondvol, maar zoals ik eerder heb gezegd zijn die dingen niet waar. Wij worden uitgemaakt voor grote terroristen. Mijn broer en ik zitten al twee jaar in het gevang. Er is zelfs gezegd dat wij contact hadden met de grootste terrorist van het moment. Ik snap dit totaal niet. Er moet niet zoveel achter dit alles gezocht worden zoals het OM dat doet", zei hij geraakt.

Naser I. zei totaal niet te begrijpen waar hij aan toe is. Hij ziet graag dat de rechter zo snel als zij kan, uitspraak doet zodat hij gerust verder kan leven. "Ik zit mij tot de dag van vandaag af te vragen waarom ik in de cel zit. De politie is al twee jaren bezig met onderzoek. Er is nooit een bewijs gevonden dat wij schuldig zijn. De onderzoekers hebben dat zelf gezegd op de zitting. Ik blijf bij alle eerder afgelegde verklaringen mevrouw de rechter."

Naser I. zei dat hij nooit een Facebookaccount had en zich verbaast dat het OM nog steeds volhardt dat de informatie van de politie klopt. De sterke arm verklaarde dat de broers informatie verspreidden over terreurorganisaties. Dit in een poging de gedachten, normen en waarden van mensen te veranderen. "Het doet me heel veel pijn dat ik twee jaar lang van mijn vrijheid beroofd ben. We zijn failliet als familie door dit alles. Alleen maar ellende heeft dit opgeleverd", zei Naser I. spijtig.

De openbaar aanklager vorderde eerder een geheel onvoorwaardelijke straf van zes jaar tegen Raoul A. en tegen Naser I. vier jaar. Er zou sprake zijn geweest van een georganiseerde samenwerking tussen de broers en overzeese terreurorganisaties. " Ze zochten naar fondsen en hadden een plan om te vertrekken. Vervolging trekt de conclusie dat de mannen tot hun arrestatie plannen maakten om af te reizen naar Syrië", benadrukte Klein.

Advocaat Dubois vertelde de rechter dat hij genoeg gedetailleerde literatuur en jurisprudentie heeft overlegd. Dit om te onderbouwen op basis waarvan de mannen vrijgesproken moeten worden van alle rechtsvervolgingen. Het lidmaatschap van de broers aan een terreurorganisatie is niet bewezen. En de politie kan volgens de raadsman ook niet bewijzen dat het tweetal mensen ronselde.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel