Ruim kwart miljoen acuut nodig voor opstarten Wakaypompen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 April 2019 00:00

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - Het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMCP) heeft volgens directeur August Lila SRD 270.000 acuut nodig voor het opstarten van de Wakaypompen in Nickerie; SRD 180.000 SRD voor het aanschaffen van een nieuwe generator en het restant voor noodzakelijke onderdelen en smeermiddelen.

Lila: "Daarnaast moet de overheid inkomen met tweehonderdduizend liter brandstof om de komende periode totdat de regens invallen te kunnen overbruggen zodat rijstboeren hun arealen kunnen inzaaien." De directeur heeft formeel nog niets vernomen van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en Financiën over de betaling van de leveranciers die in de afgelopen periode goederen hebben geleverd aan het OWMCP.

Volgens Lila heeft de afdeling regio West van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij onlangs bekendgemaakt dat de inzaaiperiode op 1 mei begint. "Dat wil zeggen dat rond 15 april er reeds water beschikbaar gesteld moest worden, zodat rijstboeren hun arealen konden nat bewerken om vervolgens te kunnen inzaaien."

De regens zijn tot op heden uitgebleven waardoor irrigatieleidingen geheel droog zijn en de arealen in de polders niet bevloeid kunnen worden. "De situatie is inderdaad precair en nogmaals vragen wij aandacht van de autoriteiten hiervoor." Lila hoopt dat het gauw regent. "Dat zou ons op dit moment kunnen helpen."

Ook de aannemer die zorgt voor de onderhoud van de 67 kilometer lange Corantijnkanaal heeft al maanden geen geld ontvangen. Lila: "We hopen niet dat wij een situatie krijgen waarbij het kanaal niet optimaal wordt onderhouden. Het zou anders een terugval betekenen naar de periode van vijftien jaar terug. Wij hopen dat het niet zover komt."

De onderhoudswerkzaamheden worden betaald met subsidiegelden. Het OWMCP heeft gewerkt volgens het toegewezen budget en Lila zegt zeker te weten het niet te hebben overschreden. "Dus wij hebben aangevraagd waarop wij aanspraak maken en als wij dat krijgen, dan kunnen we al onze schulden inlopen."

De directeur heeft vernomen dat RO de betalingsstukken al heeft opgemaakt en opgestuurd naar Financiën voor verdere afhandeling. RO-minister Edgar Dikan zegt dat de situatie hem inderdaad bekend is. Hij gaat in contact treden met Financiëncollega Gillmore Hoefdraad om de middelen zo snel als mogelijk beschikbaar te kunnen stellen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel