Wereldmalariadag: Vectorcontrole belangrijk om overdracht te voorkomen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2019 21:43

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De strijd tegen malaria gaat onverkort door. Donderdag (vandaag) is het Wereldmalariadag en er is op deze dag wereldwijd voor de zoveelste keer aandacht besteed aan deze ziekte. Vectorcontrole is de belangrijkste manier om malariaoverdracht te voorkomen en te verminderen.

"Onze belangrijkste interventie is om import-malaria zo snel als mogelijk te onderscheppen zodat die niet gaat leiden tot transmissie in gebieden die wij al malaria vrij hebben gemaakt. Bijna geheel Suriname is nu malaria vrij", vertelt Hélène Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, aan de reactie. Vorig jaar zijn er slechts dertig gevallen geregistreerd en ruim tweehonderd importgevallen.

Het programma onderneemt acties en houdt zich bezig met de hoge risicogroepen die vooral liggen in de goudmijngebieden. De grens tussen Suriname en Frans-Guyana is ook een belangrijk aandachtsgebied. Volgens Hiwat is het niet makkelijk om deze doelgroep te bereiken, omdat de gebieden in het verre binnenland nogal moeilijk bereikbaar zijn. Desondanks gaat het malariaprogramma naar zijn doelgroep toe.

De werkgroep heeft intussen  een goede relatie opgebouwd met de gemeenschappen in het binnenland en er is nu een netwerk van personen die actief zijn in de gebieden. De mensen uit het netwerk doen malariadiagnose en -behandeling onder supervisie van het malariaprogramma. De personen zijn door de werkgroep getraind.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel