Digitale effectenbeurs belangrijk instrument aantrekken buitenlandse investeringen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 April 2019 17:32

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het aantrekken van buitenlands kapitaal door investeringen via een digitale effectenbeurs, blijkt wereldwijd een lucratieve manier te zijn om een economie te diversifiëren en ondernemerschap te stimuleren. Daarnaast kan hierdoor het probleem van tekort aan deviezen worden verlicht en ze kan voor financiële beleidsmakers veel krachtige kapitaalmarkt instrumenten bieden.

Maya Parbhoe, een jonge Surinaamse ondernemer, heeft zich door de wijdverbreide achterstand in de financiële infrastructuur in de regio, gespecialiseerd in Financial Technology en de mogelijkheden die onder andere een digitale effectenbeurs kan bieden. Ze begon al als vijftien-jarige haar eigen import- en exportbedrijf.

De ondernemer heeft met haar zakenpartners nu het innovatieve fintech bedrijf, Icarus Blockchain Group Inc. opgericht. Deze onderneming die is geregistreerd onder de Amerikaanse wetgeving, gebruikt technologie van de hoogste kwaliteit om financiële dienstverlening te optimaliseren en te digitaliseren.

De keuze voor de Verenigde Staten is bewust, " omdat wij vergunningen in het buitenland nodig hebben en dat kan alleen als wij onder regelgeving vallen die dat toestaat. Op die manier werken we samen met de lokale banken en financiële instellingen van een land of regio vanuit de Amerikaanse entiteit. Wij bieden de mogelijkheid voor het digitaliseren van hun diensten."

Eén van de producten van het bedrijf is OuroX dat zich vooral focust op het faciliteren van risicokapitaal. Zo kunnen bedrijven of projecten waarvoor geen of onvoldoende financiering kan worden gevonden bij banken, op de beurs terecht voor het vergaren van kapitaal. Banken kunnen via een moderne effectenbeurs het beschikbare financieringskapitaal vergroten via een aantal gespecialiseerde kapitaalmarkt producten.

Parbhoe noemt het essentieel dat de financiële sector goed begrijpt hoe een effectenbeurs werkt. "Je zou met een goed functionerende effectenbeurs de duur van een recessie in een land moeten kunnen reduceren, omdat je de financiële instrumenten hebt waarmee je de economie beter kan aansturen. Wanneer bijvoorbeeld rentes omlaag worden gebracht kan de productie worden gestimuleerd", zegt Parbhoe.

Volgens de onderneemster betekent aansluiting hebben op een internationale kapitaalmarkt via een moderne effectenbeurs dus het kunnen benutten van een veelheid aan financiële instrumenten. Niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook voor banken, beleggings- en pensioenfondsen en misschien op dit moment wel het belangrijkst: de overheid zelf.

Met het tweede product OuroPay stelt het bedrijf, particulieren en bedrijven in de regio in staat digitale financiële transacties te plegen, met een snelheid, eenvoud en gemak die momenteel nog niet geboden worden.

Het derde product Fuente, een regionaal e-commerceplatform, beoogt handelsrelaties tussen landen in de regio te bevorderen. Hiervoor wordt de gehele handels- en transportinfrastructuur in de regio digitaal in kaart gebracht.

Parbhoe ergert zich aan mensen die zich afvragen of Suriname readyis voor wat zij aan het doen is. "Ze blijven die vraag stellen, terwijl wij hier veel 'smarter' zijn. Laten wij Surinamers voor een keer laten zien dat we een voortrekkersrol in de regio kunnen vervullen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel