PARAMARIBO - In zijn onlangs uitgekomen drugs- en witwasrapport roept het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Suriname op om corruptie aan te pakken. Het rapport is bestemd voor het Amerikaanse parlement. “Suriname is een doorvoerland voor illegale drugs afkomstig uit Zuid-Amerika. De Verenigde Staten sporen de regering van Suriname aan corruptie te bestrijden en door te gaan met maatregelen om de effectiviteit van inspanningen tegen drugsbestrijding in het land te vergroten, evenals daaruit voortvloeiende onderzoeken en vervolgingâ€, staat in het International Narcotics Control Strategy Report 2019.
Suriname is een transitzone voor Zuid-Amerikaanse cocaïne die gesmokkeld wordt naar Europa, Afrika en, in mindere mate, de VS. De meeste illegale drugs worden met vrachtcontainers gesmokkeld, maar ook kleinere vissersboten, commercieel en privéluchttransport en koeriers worden hiervoor ingezet. De dunbevolkte kuststreek van Suriname en het geïsoleerde bosrijke binnenland, samen met zwakke grenscontroles en infrastructuur, bemoeilijken het ontdekken van illegale drugs en onderscheppingen, aldus het rapport .
In het rapport dat jaarlijks naar het Amerikaanse Congres moet worden gestuurd, wordt opgesomd wat de autoriteiten het afgelopen jaar hebben gedaan om drugscriminaliteit en daaraan gerelateerde corruptie aan te pakken. Ook de successen die politie en Openbaar Ministerie hebben geboekt bij het opsporen en vervolgen van verdachten worden genoemd. Aangevoerd wordt dat Suriname geen productieland is van illegale drugs of van chemicaliën die gebruikt worden bij het maken van synthetische drugs. Echter, het land is wel een doorvoerpunt van drugs.
In de eerste negen maanden van 2018 namen de lokale autoriteiten ongeveer 648 kilogram cocaïne in beslag, 16,4 liter vloeibare cocaïne, 569,1 kilogram marihuana, 875 gram hasj, 524 gram xtc-poeder en 504 xtc-pillen. Er werd minder cocaïne in beslag genomen, maar meer marihuana en xtc vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2017. Met steun van de Amerikaanse autoriteiten hebben Surinaamse wetshandhavingsinstanties op 1 maart 2018 een semi-duikboot in Saramacca in beslag genomen, de eerste ooit. Twee weken daarna werd een Cessna 210-vliegtuig in beslag genomen met 488 kilogram cocaïne.
Het Openbaar Ministerie kreeg 139 drugsgerelateerde gevallen van de politie voor aanvullend onderzoek en bracht 71 zaken voor de rechter. Gesteld wordt dat als onderdeel van haar beleid, de regering illegale activiteiten die verband houden met drugshandel niet aanmoedigt. "Echter, wijdverspreide en geloofwaardige aantijgingen suggereren dat corruptie plaatsvindt op veel overheidskantoren en dat corruptieonderzoek van sommige zaken door de regering is beïnvloed", staat in het rapport.
"Strafrechtelijk onÂderzoek en vervolging van vermeende corrupte handelingen zijn zeldzaam. In oktober veroordeelde een rechtbank een douaneambtenaar tot negen maanden gevangenisstraf en een inklaarder tot twee maanden gevangenisstraf in één van de grootste drugszaken van 2017; een poging om 395 kilo per containerschip te smokkelen", wordt aangehaald. Verder wordt gesteld dat een aantal personen die hoge functies bij de overheid bekleden, jaren geleden in Nederland, Frankrijk en VS zijn veroordeeld voor drugssmokkel.