Gewezen consul van Suriname in Frans-Guyana, John Samuel, die maandag zijn functie heeft neergelegd, geeft aan Suriname Herald te kennen dat hij besloten heeft om zijn vertrek via de media aan te kondigen om te voorkomen dat hij beschuldigd wordt van allerhande zaken. Hij noemt de behandeling die de Surinaamse regering geeft aan het consulaat in Saint-Laurent stiefmoederlijk en ongepast. “Mensen zullen zeggen dat ik lieg, maar ze weten waarover ik het heb. Dingen gaan niet goed hier en dat is de reden waarom ik de handschoen in de ring heb gegooidâ€, laat Samuel optekenen.
Zonder in details te treden zegt hij te weten dat men andere dingen zal zeggen, terwijl men duidelijk weet dat die zaken die ik naar voren heb gebracht waar zijn. Samuel heeft afgelopen maandag een persconferentie gehouden waar hij zijn vertrek heeft bekendgemaakt. Hij noemt de communicatie tussen het consulaat en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo bar slecht. Hij zegt klaar te staan voor alles wat op hem zal afkomen. De post levert de staat Suriname 400.000 euro per jaar op. Na de ambassade in Nederland brengt de post in Frans-Guyana de meeste inkomsten binnen voor de staat. Over de jaren 2016 en 2017 heeft het consulaat van Suriname in Frans-Guyana 3.8 miljoen euro gestort in de staatskas.
Hij kan zich niet indenken dat de leiding van het ministerie geen aandacht schenkt aan de post in Frans-Guyana. Zelfs een brandblusapparaat hebben we niet. “We moeten daar werken in een ruimte zonder koeling. Wanneer mensen daar komen voor het doen van hun consulaire zaken, moeten ze in de hitte komen zittenâ€, beschreef Samuel de situatie. Surinamers in Frans-Guyana zitten met zoveel problemen hier waarvoor er helemaal geen aandacht is vanuit de Surinaamse overheid.
Samuel noemt het een verkeerde prioriteit die er wordt gegeven. Hij voegde eraan toe dat de situatie niet van nu is, maar dit is iets van jaren. Naar zijn zeggen laat hij alles over aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken om zaken verder af te handelen. Hij merkt op dat hij nog steeds als ambtenaar is verbonden aan het ministerie. Het wachten is op het ministerie hoe of waar hij ingezet zal worden.