BEWONERS VAN BROWNSWEG leven in onzekerheid of hun drinkwater wel veilig is voor consumptie. De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) en het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) hebben via onderzoek geconstateerd dat het water is besmet met de E. colibacterie. Weliswaar niet bij de officiële afnamepunten van de SWM maar op plaatsen waar de lokale bewoners buizen hebben doorgesneden om daar water af te tappen.
Dat is een kwalijke zaak en betekent dat de onverlaten geen enkel verantwoordelijkheidbesef hebben. Wellicht dat de waterleidingmaatschappij ter plaatse indringende voorlichting moet geven om herhaling te voorkomen.
De SWM en het BOG hebben enkele weken geleden publiekelijk een robbertje gevochten toen de eerste berichten over mogelijk onveilig drinkwater naar buiten kwamen. Na klachten nam een BOG-medewerker monsters en liet deze onderzoeken door het Centraal Laboratorium.
Dat schoot SWM-directeur Marlon Oosterling in het verkeerde keelgat omdat niet volgens het protocol was gehandeld. In eerste instantie werd de bewuste milieu-inspecteur uit zijn functie ontheven, een beslissing die later door minister Antoine Elias werd teruggedraaid.
Vreemd genoeg werden de bewuste monsters op last van de bewindsman vernietigd. Je kunt je afvragen waarom. Want uit de monsters bleek dat er toen al sprake was van een E. colibesmetting. Vervolgens gingen de SWM en het BOG nogmaals op onderzoek uit en trokken zij beide nagenoeg dezelfde, verontrustende, conclusie. Het heeft er veel van weg dat door het gekibbel onnodig veel tijd verloren is gegaan ten koste van het welzijn van de bewoners.
Zeker in de huidige droge tijd is veilig drinkwater van levensbelang. De bevolking van Brownsweg is van oudsher gewend gebruik te maken van water uit de kreken, maar kan daar niet meer op terugvallen. Immers, door de ongebreidelde, grotendeels illegale goudwinning in het gebied, zijn die natuurlijke waterstromen vergiftigd met kwik. Het is dus niet meer dan logisch dat de SWM voor drinkwater heeft gezorgd.
Daar mogen de bewoners dankbaar voor zijn en zij zullen er op gewezen moeten worden dat zij voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn om ervoor te zorgen dat het water niet wordt vervuild. Het is echter de plicht van de SWM om direct in te grijpen bij calamiteiten. Zij mag niet, om welke reden dan ook, de volksgezondheid in gevaar brengen omdat protocollen niet zouden zijn gevolgd.