PARAMARIBO - Het drinkwater dat de Surinaamse Waterleidingmaatschappij (SWM) in haar station in Brownsweg produceert is veilig voor menselijke consumptie. Echter, op sommige plaatsen buiten het station in het waterleidingnet zijn wél E. colibacteriën aangetroffen die voorkomen in fecaliën. Zo blijkt uit de onderzoeksresultaten waar de Ware Tijd de hand op heeft weten te leggen.
De SWM en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) hadden afzonderlijk van elkaar laboratoriumonderzoek gedaan naar de kwaliteit van het water. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de resultaten maandag naar De Nationale Assemblee gestuurd. Er zijn in het water dat uit het station verpompt wordt naar de huishoudens zowel door SWM als BOG geen bacteriën aangetroffen die in fecaliën voorkomen. Ook de chemische samenstelling van het water is niet schadelijk voor de mens.
SWM-directeur Marlon Oosterling en minister Dodson zeggen desgevraagd dat de contaminatie door de E. colibacterie gebeurt op plaatsen in het drinkwaternet waar burgers de distributiebuizen doorsnijden om water te tappen. In monsters die zijn getrokken op erven van bewoners waar vermoedelijk in de omgeving leidingen waren opengebroken is de bacterie aangetroffen.
De directeur stelt dat overal waar verontreinigingen zijn aangetroffen de breuken worden opgespoord en hersteld. Vervolgens wordt extra chloor door de leidingen gepompt om het hele systeem te zuiveren. Het is geen unicum dat de voornoemde bacterie in het leidingennet te Brownsweg in Brokopondo is aangetroffen. Oosterling zegt dat de bacterie ook voorkomt in Paramaribo en op andere plaatsen waar waterleidingbuizen door onverantwoordelijke burgers worden beschadigd om water te tappen.
"Zodra je ergens een buis doorhakt zet je de deur wagenwijd open voor allerlei contaminatie, ook voor E. coli.", zegt de directeur. Intussen wordt verder gewerkt aan het upgraden va het pompstation te Brownsweg. Er is apparatuur aangeschaft die door middel van uv-straling de waterzuivering zal verbeteren. Oosterling: "Zodra we helemaal klaar zijn ga ik zelf naar Brokopondo om het water te drinken om de bewoners te tonen dat het veilig is. Mi n'e prey politiek nanga watra. Ik moet ervoor zorgen dat het veilig is."
Volgens het SWM-labonderzoek bevat het 'ruwwater' dat uit het stuwmeer is genomen 72 E. colibacteriën die in fecaliën voorkomen. "Na het zuiveren en desinfecteren van het ruwwater bevat het drinkwater nul totale coliforme en nul E. colibacteriën. Dit geeft aan dat het drinkwater voldoet aan de SWM-streefwaarden en ook de WHO-richtlijnen voor safe drinkwater", staat in het rapport van het SWM-lab.
Het Centraal Laboratorium van BOG heeft evenwel geconstateerd dat er in monsters die op 14 maart zijn genomen wél E. colibacteriën die in fecaliën voorkomen in het distributienetwerk zijn aangetroffen. Op twee plaatsen in het leidingnetwerk waren monsters getrokken. "Vermeld moet worden dat in het distributienetwerk wel E. colibacteriën zijn geconstateerd op dat moment, die behoren tot de groep fecaliën", staat in het rapport.
Ook de SWM zelf heeft op een andere locatie waar monsters zijn getrokken E.coli in het water aangetroffen. E. coli is een bacterie die in het darmkanaal van mensen en dieren voorkomt. Sommige kunnen bij mensen diarree veroorzaken. Enkele weken geleden kwamen SWM en BOG in aanvaring met elkaar nadat een milieu-inspecteur van het BOG monsters van het water had genomen, maar volgens SWM-directeur Oosterling niet volgens het gebruikelijke protocol.
De BOG-medewerker typeerde het water als 'verdacht' en stond deze voor onderzoek af aan het Centraal Laboratorium. Dit tot groot ongenoegen van de SWM-directeur. De milieu-inspecteur werd in eerste instantie uit zijn functie ontheven, maar nadat de vakbond in het geweer was gekomen, gevolgd door een gesprek met volksgezondheidsminister Antoine Elias, werd de buitenfunctiestelling ongedaan gemaakt.
De controversiële monsters werden op last van de minister vernietigd. Naderhand hebben SWM en BOG volgens het met elkaar afgesproken protocol monsters van het water in Brownsweg getrokken en geanalyseerd. Deze kwestie werd in de partijpolitieke sfeer getrokken, nadat oppositiepartij NPS ruchtbaarheid had gegeven aan de vermoedelijke verontreiniging van het drinkwater.