Staatsolie begint zeeboringen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

2 April 2019 00:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Staatsolie is begonnen met proefboringen voor de Surinaamse kust. Het startsein is maandag formeel gegeven door directeur Rudolf Elias tijdens een bezoek aan het boorplatform West Castor. Vanaf dinsdag wordt op volle toeren gedraaid. Bij Marai, de eerste put, die wordt aangelegd, zal geboord worden tot een diepte van 1 kilometer in de zeebodem.

"Wij staan aan het begin van een mooi jaar", klinkt Elias enthousiast. Medio dit jaar doet het Amerikaanse Apache in de diepzee ook een proefboring. In de eerste helft van volgend jaar volgen Kosmos en Tullow Oil, ook in het diepzeegebied. Staatsolie boort in de nearshore, dichter op de kust. In totaal zullen van oost naar west negen boorputten worden aangelegd. De hele operatie zal het bedrijf circa 100 miljoen Amerikaanse dollar kosten.

Elias stelt tegenover de Ware Tijd, dat bij elke boorput minimaal 60 miljoen barrels winbare oliereserves aangetoond dient te worden voordat het besluit genomen zal worden om die in productie te brengen. Afhankelijk van de locatie van een succesvolle exploratieput zal worden besloten of in de directe omgeving nog meer proefboringen zullen worden uitgevoerd.

Na elke succesvolle vondst zal seismisch onderzoek worden gedaan in de omgeving voordat een definitief besluit wordt genomen. De kans om winbare olievoorraden te vinden, ligt tussen de 10 en 27 procent. Toch is de Staatsolie -directeur meer dan enthousiast. "De verwachting is hoog. Iedereen is enthousiast".

Mochten er commercieel winbare reserves worden gevonden zal het tussen drie en vijf jaren duren voordat de olie naar boven zal worden gehaald. De wijze van productie zal ook afhangen van de soort aardolie die wordt gevonden; lichte of zware zoals die in de Tambaredjo-velden voorkomt.

"De eventuele productie zal afhangen van de hoeveelheid, de soort olie en de mogelijkheden die er zijn. We zullen kiezen voor de goedkoopste productiemethode, maar dat alles is nu nog onbekend", aldus directeur Elias. Daarom kan nog niet worden bepaald of er een pijpleiding naar land zal worden aangelegd of dat de productie via olietankers zal worden getransporteerd.

Op basis van het vooronderzoek dat op de boorlocaties is verricht, is er een zekere verwachting wat voor soort olie per put aangetroffen zou kunnen worden. Er zal tot een diepte van maximaal 2 kilometer in de zeebodem worden geboord. Hoe dieper de boorput hoe groter de kans dat lichtere olie wordt gevonden. De Marai-boorput ligt ongeveer twintig kilometer uit de kust, voor Saramacca. De meeste putten liggen in waterdiepten van tussen de zeven en dertig meter.

Marai is met een waterdiepte van 19 meter één  van de ondiepere putten. De booractiviteiten zullen ongeveer drie weken duren. Hierna is echter nog een week nodig voor de afronding voordat het boorplatform naar een nieuwe locatie wordt verplaatst. De resultaten worden pas bekend gemaakt na een grondige analyse van de data die is verzameld tijdens het boren van de put.

De verschillende belanghebbenden, vooral vissers, zijn uitvoerig door Staatsolie geïnformeerd over de activiteiten. Zij mogen zich niet in een bepaalde straal om het boorplatform begeven. Elias geeft aan dat de Kustwacht die permanent aanwezig is, erop toeziet dat vissersboten en andere vaartuigen op gepaste afstand blijven. Ook zijn er mensen aan boord die uitkijken naar walvissen en zeeschildpadden".

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel