De ingediende begroting voor het dienstjaar 2019 is in strijd met de geldende wettelijke regelingen. “Je kan geen begroting indienen, waarbij het obligoplafond wordt overschreden,†voerde parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP) maandag aan bij de aanvang van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Hij verwijst naar de Wet op de staatsschuld waarin is opgenomen dat bij een negatieve groei er ruimte wordt geboden voor financiering middels leningen tot maximaal 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
De regering en de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Amzad Abdoel, hebben beweerd dat er sprake is van een positieve groei voor 2018. Volgens Gajadien kan de maximale 5 procent niet worden toegepast, omdat er geen sprake is van een negatieve groei. Wat volgens hem dan ook betekent dat de regering niet boven het obligoplafond mag gaan.
Naar zijn zeggen wil de regering het volk in de maling nemen met een leenmentaliteit. Dit wordt volgens Gajadien gedaan door het volk voor te houden dat de leningen niet door het volk worden afbetaald. Als dit niet het geval is, vraagt hij waarvoor de verhoogde belastingen allemaal zijn en wie het moet betalen. “Regering, u moet niet trachten de samenleving voor de gek te houdenâ€, zei hij.
Gajadien verwijt de regering ervan te weten dat er miljarden aan Amerikaanse dollar het land binnen zijn gekomen vanwege de extra inkomsten, maar ervoor kiest het volk armer te maken met het voeren van een corruptief beleid.
Als er gekeken wordt naar de koersontwikkeling merkt hij op dat er sprake is van een situatie, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van de koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij voerde aan dat de koers is gestegen naar SRD 8. Gajadien is van oordeel dat de regering tezamen met de coalitie zaken naar buiten brengt alsof ‘ala sani bun’, het land de goede richting opgaat.
Vishmohanie Thomas