VPP verhoogt padieprijs

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

22 Maart 2019 01:31

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - De Vereniging van Padie Producenten (VPP) heeft in samenwerking met het bedrijf Westland Sama Group NV de opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kilogram verhoogd naar SRD 100 inclusief vrachtkosten. “We gaan de boeren nu SRD 15 meer bieden dan de concurrent die het product opkoopt voor SRD 85”, zegt Bramdew Rampadarath, voorzitter van de VPP. Hij is ingenomen met de samenwerking die zijn organisatie is aangegaan met de Westland Sama Group.

Rampadarath is niet te spreken over de houding van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) die recent nog een petitie heeft aangeboden aan president Desi Bouterse waarin gevraagd wordt de boeren te compenseren voor de geleden verliezen als gevolg van de zeer lage prijzen voor de padie. Hij beschuldigt SPBA voorzitter Harinandan Oemraw ervan dat die bij de indiening van de petitie vorige week tientallen boeren op de been heeft gebracht om de regering, in het bijzonder landbouwminister Lekhram Soerdjan uit te schelden. "Dat is niet de oplossing, maar probeer met de molenaars en verwerkers te praten die de padie van de boeren opkopen en niet de regering" zegt Rampadarath.

Oemraw heeft geen boodschap aan de beweringen van zijn collega. "Het is juist Rampadarath die eerder opkomt voor de regering dan het behartigen van de belangen van de rijstboeren die de laatste seizoenen slechte tijden doorbrengen in de sector", kaatst Oemraw de bal terug. Volgens Rampadarath is de VPP in staat om alle padie op te kopen. Boeren hebben de optie hun padie op twee plekken te leveren. In Wageningen is enkele maanden terug de pelmolen grondig gerenoveerd. Hij zegt dat de VPP ook niet van plan is de actie van de SPBA te ondersteunen, "omdat de SPBA niet genoeg doet voor de producenten".

Boeren vinden dat de droogcapaciteit van de Westland Sama Group in Nickerie het niet aankan om meer dan tweeduizend balen padie per dag te drogen, "waardoor er langer gewacht moet worden voordat een vrachtwagen de lading kan lossen. Daardoor moeten we langer wachten om onze arealen af te oogsten", zegt Manodj Bishar. De rijstboer rekent uit dat na het uitbetalen van de vrachtwagenbestuurder hij minder dan de SRD 100 zal overhouden, waardoor het geen zin heeft om de padie te leveren aan de Westland Sama Group.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel