Clayton Hiwat: “Journalisten zijn nog altijd erg afhankelijk van overheid”

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

19 Maart 2019 14:26

Voor mij lezen

Journalisten zijn nog altijd erg afhankelijk van de overheid om de nodige informatie te verkrijgen. Het ontbreken van een Wet openbaarheid van bestuur (Wob), is een belemmering voor journalisten om bepaalde zaken grondig te kunnen uitzoeken, stelt Clayton Hiwat in zijn afstudeeronderzoek naar ‘De mogelijkheden die de Wet openbaarheid van bestuur kan bieden voor de journalistieke praktijk in Suriname’.

Hiwat heeft met dit onderzoek zijn bachelorgraad richting Journalistiek behaald.

Hiwat heeft met dit onderzoek zijn bachelorgraad richting Journalistiek behaald aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuuronderwijs (AHKCO).

De wet Wob regelt de toegankelijkheid van overheidsinformatie. Politiek en onvolwassenheid van de Surinaamse democratie, een niet welwillende overheid om de Wob aan te nemen en de politiek die nog niet ready is om een transparant beleid te voeren, worden door respondenten als redenen opgegeven waarom Suriname nog niet beschikt over een Wob. Een ander deel heeft geen idee wat de oorzaak is.

Hiwat geeft in zijn onderzoek aan dat journalisten op eigen initiatief op zoek gaan naar overheidsinformatie om toch over de nodige informatie te beschikken. Een van de bronnen waar Surinaamse journalisten informatie uit verkrijgen is het Nationaal Informatie Instituut (NII). Informatie wordt ook verkregen middels interviews en voorlichtingsprogramma’s vanuit de overheid en door het hebben van gesprekken met bewindslieden en overheidsfunctionarissen. Daarnaast maken ze ook gebruik van eigen kanalen uit het overheidsapparaat.

De Wob moet zo snel als mogelijk op de agenda van de Nationale Assemblee (DNA) worden geplaatst, stelt Hiwat in zijn conclusie. De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) als maatschappelijke groep en verschillende politieke partijen zijn er voorstander van dat wetgeving komt die het recht op informatie van de overheid regelt en dat er een Wob komt in Suriname. Hiwat geeft ook aan dat de SVJ een belangrijke rol zou kunnen spelen door de Wob op de agenda te plaatsen.

Hiwat zegt ook aan dat er politiek draagvlak gecreëerd moet worden voor de totstandkoming van de Wob. Daarnaast moet de Wob zo snel mogelijk in werking treden, binnen een jaar vóór de eerstvolgende verkiezing van mei 2020. In de Wob moet de rol van de media duidelijk zichtbaar zijn. Hij stelt ook dat de afhandeling van Wob-verzoeken niet ingewikkeld moet zijn, het moet efficiënt zijn. Hiwat zegt dat wanneer informatie vanuit de overheid aan DNA wordt verstrekt, deze ook gelijktijdig verstrekt moet worden aan de media.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel