KMO-fonds maakt doorstart

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Maart 2019 14:12

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Met SRD 15 miljoen van de Hakrinbank heeft het fonds voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO) een doorstart gemaakt. Maandag is hiervoor een memorandum of understanding (MoU) getekend tussen directeur Reina Raveles van Handel Industrie & Toerisme (HI&T) en Rafiek Sheoradjpanday, commercieel directeur van de Hakrinbank.

De financiële instelling heeft zich aan het fonds gecommitteerd, omdat het zich traditioneel richt op het ondernemerschap in Suriname. Met de doorstart komen betere en toegankelijkere procedures om in aanmerking te komen voor financiering door de bank. Ondernemers kunnen tot een bedrag van SRD 250.000,- met een rente van 9,75 % in aanmerking komen. Zowel de bank als het ministerie roepen ondernemers in alle sectoren op om gebruik te maken van het fonds.

Hoewel registratie bij HI vooraf niet verplicht is, is het volgens directeur Raveles aan te raden dat ondernemers, die het fonds willen aanspreken, zich goed laten informeren over de voorwaarden of beter nog zich opgeven voor de trainingen die het ministerie geeft in hoe projecten te schrijven om voor een investering in aanmerking te komen.

HI&T-onderdirecteur Donaghy Malone zegt dat het betrekken van de bankensector de beste optie is voor zo een doorstart. Banken hebben niet alleen de financiële mogelijkheden, maar ook de expertise in huis. Samen met het ministerie, dat garant staat, moeten de risico's van het ondernemen zo min mogelijk worden gehouden. Het geld dat wordt verstrekt is van de bank en niet van het fonds.

Sheoradjpanday zegt dat het de bedoeling is actief met de ondernemer mee te denken en met de inzet van innovatieve producten en diensten de onderneming te vergroten en succesvol te maken. Vooral kleine en startende ondernemers krijgen speciale aandacht als het gaat om hoe te ondernemen.

De Hakrinbank-topman zegt dat toegang tot financiën een van de meest voorkomende obstakels is. "Het gaat niet alleen om het verstrekken van kredieten, maar om de ondernemer te helpen, te faciliteren en hem naar een'next level'te brengen en daarvoor is er een integrale oplossing nodig."

Het ontbreken van de mogelijkheid om online betalingen te kunnen doen was ook een groot probleem. Met de introductie van de Hakrinbank Online Payment en het E-commerce platform voor bedrijven is volgens hem een nieuwe dimensie toegevoegd aan het ondernemen. Binnenkort worden ook andere banken toegevoegd aan het onlinebetaalsysteem.

De bank en het ministerie hebben zich voorgenomen dat bij de doorstart efficiëntie in het totale proces scherp in de gaten wordt gehouden. Hiervoor zijn de teams van beide instellingen op elkaar ingesteld. "Ondernemers willen snel antwoord hebben en elke dag wachten betekent verlies aan mogelijkheden. Wij zijn daar erg bewust van," zegt Sheoradjpanday. In vrijwel alle districten is er een dependance van het ministerie speciaal voor het trainen en begeleiden van ondernemers.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel