Onduidelijkheid over eventuele Surinaamse slachtoffers Utrecht

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Maart 2019 03:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Vooralsnog is er geen informatie of er onder de slachtoffers van het schietincident maandag in Utrecht, Nederland ook mensen met een Surinaamse achtergrond zijn. "De ambassade beschikt op dit moment niet over nadere informatie over de identiteit van de slachtoffers", zei Pieter de Vries, woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Suriname.

Ook minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft geen details over het incident en of er 'Surinamers' bij zijn. "Er is vooralsnog geen officiële informatie vrijgegeven met betrekking tot slachtoffers", zegt Ebu Jones, Surinames zaakgelastigde in Nederland. De Surinaamse ambassade was wel in contact met de Nederlandse autoriteiten. In Utrecht wonen ongeveer 23.000 mensen uit Suriname of met Surinaamse roots.

In een verklaring sprak de VHP haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, met name die van Utrecht. Enkele dagen geleden sprak de partij over het feit dat Suriname een bevoorrecht land is waar alle geloven vreedzaam naast elkaar leven. De VHP veroordeelt dergelijke aanslagen op onschuldige burgers, zoals in Utrecht. "Ze hebben geen plaats in een geciviliseerde samenleving, waar dialoog en wederzijds respect de basis dienen te zijn."

Bij de schietpartij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen, van wie drie er ernstig aan toe zijn. Dat meldde burgemeester van Utrecht Jan van Zanen in een videoverklaring op Twitter. Het incident vond plaats in een tram op het 24 Oktoberplein. Aanvankelijk werden negen gewonden gemeld, maar dat aantal werdnaar beneden bijgesteld. De politie heeft de 37-jarige in Turkije geboren Gökmen Tanis maandagavond aangehouden.

De autoriteiten sluiten een terroristisch motief niet uit, maar het drama zou ook in de relationele sfeer kunnen worden gezocht. Volgens een vrouw die aangifte tegen de man had gedaan wegens verkrachting, is Tanis geen terrorist. Zij noemde hem "knettergek" en een "psychopaat". "We kunnen niets uitsluiten, sterker nog, we gaan uit van een terroristisch motief", zei Van Zanen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel