Banken schrappen kosten SRD-kastransacties

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Maart 2019 01:04

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Met ingang van dinsdag, vandaag, schaffen alle commerciële banken de kastransactiekosten die in rekening werden gebracht aan klanten voor stortingen en opnames in Surinaamse dollars af. Zo meldt de Surinaamse Bankiersvereniging in een maandagavond uitgegeven verklaring.

Governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vond het onacceptabel dat de banken de kosten van het SNEPS-systeem waar ze op zijn aangesloten afwentelden op cliënten. Na zijn aandringen gingen de banken overstag. De Bankiersvereniging meldt dat na intensief overleg overeenstemming is bereikt en de voornoemde kosten worden geschrapt. De kastransactiekosten voor vreemde valuta worden wel gehandhaafd.

Desgevraagd zegt Van Trikt dat deze maatregel ertoe moet leiden dat burgers meer vertrouwen krijgen in de Surinaamse dollar. Het is volgens hem onvoorstelbaar dat terwijl de Surinaamse munt een dekking heeft van zeker 67 procent, ruim boven het wettelijk vastgesteld minimum, het publiek weinig vertrouwen heeft in de lokale munt. De governor hoopt dat burgers steeds meer zaken zullen doen in de Surinaamse munt.

De kastransactiekosten worden sinds vorig jaar gehanteerd door de commerciële banken, nadat de CBvS ertoe was overgegaan hen kosten in rekening te brengen voor girale SRD-betalingen in het interbancaire betaalsysteem SNEPS, Suriname National Payment System. De banken hevelden deze kosten over naar klanten bij het plegen van contante kastransacties. Zij wilden zo het giraal betaalverkeer stimuleren, zegt de Bankiersvereniging. 

"Door het wegvallen van de kosten die bij de banken in rekening werden gebracht door de Centrale Bank van Suriname voor giraal bankieren in Surinaamse dollars, zijn de banken in staat de kosten voor contante transacties in Surinaamse dollars te laten vervallen", wordt gesteld. Verschillende bankinstellingen brengen ook kastransactiekosten in rekening voor opnames en stortingen van euro's en US dollars.

De Centrale Bank heeft een beroep gedaan op de banken om deze kosten te minimaliseren. De banken zullen individueel nagaan hoe hieraan invulling kan worden gegeven. Ook heeft ze de rapportageplicht van banken wat betreft kasstortingen in vreemde valuta versoepeld. Voorheen was het publiek verplicht om bij stortingen vanaf 3.000 US dollar of euro met onderliggende documenten de herkomst van de contante middelen aan te tonen. Deze grens is door de moederbank opgetrokken naar 5.000. Banken mogen evenwel op basis van hun eigen risicoanalyse deze limieten verlagen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel