‘Gedrag jeugdigen baart nog veel zorgen’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

18 Maart 2019 09:09

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Er is nog veel werk aan de winkel als het gaat om het gedrag van leerlingen op scholen. “Het baart de opvoeders en de docenten heel veel zorgen”, zegt majoor Milton Bisschop, hoofd van de afdeling Voorlichting Jeugdzaken van de politie. Er komen bijna dagelijks verzoeken binnen van leerkrachten om voorlichting te komen geven op hun school. De meeste verzoeken komen van glo- en voj-scholen.

De afdeling Jeugdzaken wordt regelmatig ingeschakeld voor seksueel misbruik of seksueel getinte handelingen, diefstal en onhandelbare kinderen. Ook op glo-scholen worden er seksueel getinte handelingen gerapporteerd, zegt Bisschop. "Bijvoorbeeld broek op broek, kusjes geven of een ander betasten op edele plekken. Om te voorkomen dat het erger wordt, spelen wij daarop gelijk in door middel van voorlichting." Hij merkt op dat jongere kinderen zich veelal spiegelen aan de volwassenen. "Het is: zien doen laat doen."

De voorlichting heeft impact, zegt politieagent Joshua Shameem van Jeugdzaken. "Soms, wanneer we een sessie achter de rug hebben, komen leerlingen of leerkrachten naar ons toe en zeggen dat ze iets hebben bijgeleerd. Maar je hebt ook leerlingen die weten dat bepaalde dingen niet mogen, maar het gaat het ene oor in en het andere oor uit. Daarom moeten we voorlichting blijven geven als herinnering, zodat ze niet de neiging krijgen om iets verkeerd te gaan doen."

De afdeling Voorlichting Jeugdzaken telt nu vier medewerkers - en dat is te weinig om adequaat te werken, zegt Bisschop. "Om landelijk te kunnen fungeren, hebben we tenminste tien medewerkers nodig. Dan weet je ook zeker dat je alle districten aandoet, want het werk is veel." De majoor onderstreept dat de afdeling nooit onbemand mag blijven, omdat er ook studenten of andere personen langskomen voor voorlichting of begeleiding.

Ondanks het personeelstekort probeert de afdeling toch een manier te vinden om voorlichting te brengen. Ook vanuit de districten komen verzoeken. Er is nu een campagne in voorbereiding om ook scholen in de districten in het oosten en het westen aan te doen. De campagne begint in het tweede kwartaal.

De voorlichting is sinds kort niet alleen gericht op jeugdigen, maar ook op volwassenen. Bisschop stelt dat de ouderparticipatie nog veel te wensen overlaat. "Het is belangrijk dat we alle actoren die betrokken zijn bij opvoeding en begeleiding van jeugdigen erbij betrekken, zodat we doelgericht en effectief kunnen werken." Om die reden zou volgens hem de naam van de afdeling gewijzigd moeten worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel