Sham Binda: “Banken moeten niet in politieke arena staan”

Shoeket logo

18 Maart 2019 08:54

Voor mij lezen

De valutawisselkoersen bij de USD en € hebben wederom een piek bereikt. In de optiek van de ondernemer Sham Binda is dit te wijten aan het wegvallen van het vertrouwen in de banken en de devaluatie van de SRD. Dit resulteert namelijk in een toestand waarbij grote delen van de samenleving geen nut meer inzien om te gaan sparen/beleggen bij de bankinstellingen. Om de schaarste aan de USD en de daarmee gepaard gaande paniek te mitigeren heeft de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging tevens directeur van Finabank, Eblein Frangie, onlangs meegedeeld om zoveel mogelijk gebruik te maken van de girale betalingsmethode. Volgens Frangie levert een casheconomie het risco om als land geïsoleerd te raken.

Dat casheconomie isolement creërt is absurd
De toelichting van Frangie verwijst Binda naar het rijk der fabelen. “Banken moeten niet in de politieke arena staan; de Bankiersvereniging moet eerlijke taal praten en het volk goed informeren. Men moet de ontstane situatie niet goedpraten, terwijl men bliksemsgoed weet dat we bij de afgrond staan”, beklemtoont Binda. Door deze opstelling snijden de banken zichzelf in de vingers en wordt hun integriteit ten grabbel gegooid. Hij voert aan dat het een grote “flauwekul” is dat Suriname door de casheconomie in een isolement terecht kan komen. “We zijn altijd een casheconomie geweest. Dan had ons land toch allang geïsoleerd moeten zijn? In Guyana verloopt de betaling ook niet volledig giraal; ook Guyana is een casheconomie. Door dit soort ondoordachte verklaringen zakt het vertrouwen in de banken steeds dieper weg.”

Giraliseren is een grote investering
Naar zeggen van Binda is het stimuleren van het giraal betalingsverkeer door hier en daar verklaringen rond te laten slingeren vanuit de Bankiersvereniging niet de manier om de transformatie op gang te brengen. “Het lopen met cheques en betaalpasjes heeft te maken met het niveau en de ontwikkeling van je land. Als je met dit soort systemen komt, moet je overal pinautomaten hebben. Je moet op elke plek digitaal kunnen betalen in de winkels. Het is dus een hele investering.” Binda merkt niet op dat Suriname in dit stadium ready is voor die transformatie. Het bedrijfsleven is namelijk niet gemobiliseerd om de girale betaalmethode te hanteren. Vooral op plaatsen als de markt lijkt deze trend niet werkbaar te zijn; giraliseren is een grote investering, niet alleen voor de banken maar ook voor de (kleine) ondernemers.

Giraal geld is monetair gefinancierd
De vrees voor de monetaire financiering heeft ervoor gezorgd dat mensen hun toevlucht zoeken tot vreemde valuta. “Er is monetair gefinancierd in het giraal verkeer. En dat is het probleem. Hierdoor is er meer giraal geld in omloop; de dekking tussen giraal en chartaal geld zou hetzelfde moeten zijn, maar dat is nu niet het geval. Als men nu massaal geld gaat opnemen, gaat de bank dat niet kunnen uitkeren.” Binda accentueert dat sparen en beleggen ook gunstig moeten zijn voor de klanten en dat kan pas wanneer de eigen munteenheid stabiel is. “Op het moment dat je mensen uitlokt om te sparen en hun geld ontwaardt, ben je bezig de mensen te misleiden, wat ten koste gaat van het vertrouwen in de banken”, aldus Binda.

KSR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel