Goudzoekers wilen training om diamanten te herkennen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 Maart 2019 05:24

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Goudzoekers zouden getraind moeten worden door de overheid om diamanten te kunnen herkennen. Tijdens de goudexploraties komt de groep als eerst in contact met allerlei gesteenten. “Maar velen weten niet wat de diamant is”, zegt Erwin Kamil, die plannen maakt om officieel in de goudindustrie te werken.

Hij hoopt dat naar aanleiding van de door het parlement aangenomen Diamantenwet, de kleinschalige mijnbouw extra economisch voordeel zal ervaren. Bedrijven die al een vergunning hebben, zouden alvast ook vergunning kunnen verkrijgen voor het zoeken naar en het exporteren van diamant.

Reginal Jampa is verheugd dat er nu een Diamantwet bestaat. Hij kan dan bewuster zoeken naar diamanten in het binnenland. "Het komt daar voor ja. We moeten misschien door trainingen leren om een diamant te herkennen. Ik heb in het verleden ruwe diamanten van de grote van een rijstkorrel verkocht voor maar USD 50,- per stuk. Als de wet zover is, ga ik wel een vergunning aanvragen om gevonden diamanten te exporteren", zegt Jampa.

Hij is er getuige van geweest dat diamanten voor luttele bedragen zijn verkocht aan mensen die het doorverkochten aan het buitenland. "Alleen weten we niet hoeveel duurder het verkocht wordt", zegt Jampa die weet dat de diamant makkelijker te vinden is dan goud. Voor veel goudzoekers zijn diamanten vreemde dingen. Ze dragen er totaal geen kennis van hoe de edelsteen eruit ziet.

Om in de diamantenhandel te stappen zou er volgens goudzoeker Vaandel meer mensen, die al bezig zijn in bijvoorbeeld de goudhandel, bewust moeten worden gemaakt. "Ik heb bij het zoeken naar goud nooit echt aandacht geschonken aan het mogelijk voorkomen van diamanten. Maar nu er een industrie op gang wordt gebracht, zal ik mij beter daarop focusen", zegt Vaandel.

Directielid Albert Ramdin van Newmont NV beweert dat de maatschappij geen diamanten vindt op haar concessies, omdat het zich bij de bodemonderzoekingen voornamelijk richt op goudvoorkomen. "We richten ons op goudwinning en goudprofessie. We hebben geen vergunning om iets anders te ontginnen. Wij vinden geen diamant en kijken er dus niet naar. Immers goud en diamanten vereisen totaal verschillende mijnactiviteiten", reageert Ramdin kort op de conceptwet.

Nu het parlement het 'Kimberley Process Certificate Scheme (KPCS)' verdrag vorige week heeft goedgekeurd, is hiermee een begin gemaakt met het op gang brengen van de Surinaamse diamantenindustrie. Met de KPC wordt ordening beoogd in de sector. De overheid kan dan volgens de voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, Melvin Bouva, overgaan tot het verstrekken van permanente, lange termijn of korte termijn exportvergunningen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel