‘In de voetsporen van de indiaan’ thema Wereldverteldag

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 Maart 2019 22:49

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Wereldwijd vieren vertellers op 20 maart Wereldverteldag. Op die dag worden op de meest onmogelijke plaatsen verhalen verteld. Ook in Suriname wordt hieraan invulling gegeven. Tussen de boeken van de CCS-bibliotheek zal het vertellersduo Guillaume Pool en Hilli Arduin voor de negende keer aandacht besteden aan de eeuwenoude orale traditie. Het thema dit jaar is 'In de voetsporen van de indiaan'.

Twee jaar geleden namen de vertelkunstenaars het besluit om alle culturele groepen in Suriname aan de beurt te laten komen voor een vertelling. De Chinezen waren de eerste groep die aan de beurt kwamen en vorig jaar waren de marrons aan de beurt. Voor de keuze van de groepen is er volgens Pool geen criteria vastgelegd. "We hebben gewoon een keuze gemaakt en allemaal komen aan de beurt. Deze keer hebben we gekozen voor de indianen. We geven de voorkeur aan de naam indiaan in plaats van inheems, omdat we voor die vertelavond het boek van Reinier Artist 'Indiaans verhaal' als leidraad gebruiken", zegt Pool.

Het publiek kan een algemeen pakket aan informatie over de verschillende inheemse groepen van de continenten Noord-, Midden- en Zuid- Amerika verwachten. "Het zal niet te lang duren, want het is geen wetenschappelijk college", zegt Pool grappend. Na de algemene beschouwing zullen de vertellers enkele markante feiten over de inheemse groepen van Suriname aanstippen. Vooral over de minder bekende groepen, zoals de Akoerio's, de Trio's en de Wayana's.

De dragers van het vertelprogramma hebben drie gastvertellers, onder wie de twee jongeren Idris Fredison en Irish Verwey. Zij willen de verhalen van hun grootouders graag met het grote publiek delen. De derde gast is 'Jorobodjie', die leraar is. Leidraad van de vertelavond is het boek 'Indiaans verhaal' van Reinier Artist. In het boek vertelt de auteur een verhaal zoals hij dat in zijn jeugd heeft meegekregen van zijn groot ouders. "Het zijn mooie openhartige informaties", zegt Pool.

De initiatiefnemers (Pool en Arduin) rekenen op ongeveer honderdvijftig mensen. "De entree is nog steeds gratis en het geluid is dit jaar prima. We hebben mogelijkheden gecreëerd om de boekkasten zodanig te regelen dat de mensen ons goed kunnen zien en via onze gloednieuwe geluidsapparatuur ook goed kunnen horen", benadrukt Pool.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel