Pilotproject gaande voor behoud agrobiodiversiteit

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 Maart 2019 18:51

Voor mij lezen
Asigron, Matta en Ricanaumoffo zijn de drie dorpen waar het agrobiodiversiteits (ABD) project van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), in uitvoering is. Het project wordt uitgevoerd met financiering van het GEF Small Grants Program Suriname en de Alcoa Foundation. Het doel van het CELOS ABD project is, te werken aan behoud van de agrobiodiversiteit.

Het project beoogt o.a. de conservering in de kostgronden van de verschillende -variëteiten van de vijf belangrijkste voedselgewassen per dorp. Ook wordt de vermeerdering van gezond plantmateriaal van die voedselgewassen ondersteund. Agrobiodiversiteit, een segment van biodiversiteit, omvat alle vormen van biodiversiteit die gerelateerd zijn aan de landbouw.

Drie vertegenwoordigers per dorp hebben op 22 februari bij CELOS een workshop gevolgd om hen beter bekend te maken met projectonderdelen ontwikkelen, schrijven (incl. projectbegroting) en beargumenteren van hun projectvoorstellen. Zij zullen nu in staat zijn om zelf fondsen te werven middels projectaanvragen, waardoor de conserveringsactiviteiten, die geïnitieerd zijn tijdens het ABD-project, voortgezet kunnen worden. Ook de uitvoering van de projecten kwam aan de orde.

Elk team heeft een probleemstelling beschreven voor hun dorp in verband met conservering van hun agrobiodiversiteit of plantmateriaalvermeerdering. De benodigde financiële ondersteuning van de activiteiten vanuit de projectfondsen werd uitgewerkt in een begroting die maximaal SRD 6.375,- mocht bedragen.

Het projectteam van Asigron zal werken aan het opzetten van een landbouwshop die landbouwgereedschappen zal verhuren en plantmateriaal van specifieke gewassen zal verkopen. Matta wil met een congres en avondmeetings, de jeugd interesseren voor landbouw en hen actiever betrekken bij de activiteiten rond conservering van hun agrobiodiversiteit. Ricanaumoffo richt zich op het opzetten van een plantvermeerderingsveld om de gemeenschap te ondersteunen bij het tegengaan van tekorten aan plantmateriaal bij extreme weersomstandigheden mede als gevolg van klimaatsverandering.

De teams gaan nu met hun opgedane kennis en het startkapitaal om het project uit te voeren, in hun dorpen aan de slag. Over drie maanden volgt een update zegt CELOS.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel