Milieu en Ecologie in twinningsfaciliteit 3

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 Maart 2019 16:56

Voor mij lezen
Aan het twinningsfaciliteit Nederland-Suriname 3 is een vierde sector toegevoegd, Milieu en Ecologie. Waarnemend zaakgelastigde van Nederland, Jaap Frederiks, zegt in gesprek met Starnieuws dat Suriname voor 93% uit bos bestaat, waar de traditionele leefwijze nog bestaat van de oorspronkelijke bewoners, zowel de Marrons als de Inheemsen. “Het beschermen van hun traditionele leefwijze in een moderne veranderende wereld, is ook een manier om het bos te beschermen en op een duurzame manier ermee om te gaan”, zegt Frederiks.

Door de oorspronkelijke bewoners zeggenschap te geven over hoe met hun leefmilieu omgegaan wordt, is volgens Frederiks tegelijkertijd ook het zeker stellen dat op een verstandige manier met het bos omgesprongen wordt. Er zijn vier milieu- en ecologieprojecten meegenomen in het derde twinningsprogramma. Deze zijn:
- ‘Naar een groen en leefbaar Paramaribo’, een samenwerking tussen de Stichting Tropenbos International Suriname en de Universiteit Twente (Nederland). In dit project staat het bevorderen van een groen Paramaribo centraal, waarin ecosysteemdiensten bijdragen aan een gezonde en leefbare omgeving voor haar inwoners.

- ‘Capaciteitsopbouw Stichting Duurzame Ontwikkeling Pamaka (Stichting DOP)’. Met de uitvoering hiervan zijn belast Stichting DOP in Suriname en Van Hall Larenstein; University op Applied Sciences in Nederland.

- ‘Matawai’s Duurzaam Landschapsbeheer Programma’. Dit programma wordt uitgevoerd in het Pusugrunu Gemeenschapsbos door Conservation International Suriname, het Matawai Investeringsfonds en Koninklijk Instituut voor de Tropen (Nederland).

- ‘Duurzame bescherming van het leefgebied van Inheemse gemeenschappen in Suriname’. In dit project wordt gewerkt aan het versterken van inheemse gemeenschappen in het zuiden van Suriname, zodat zij hun leefgebieden kunnen beheren, beschermen, duurzame economische activiteiten kunnen ontwikkelen en als volwaardige partners kunnen participeren in besluitvormingsprocessen. De twee partners in deze zijn Conservation Internationale Suriname en de Universiteit Utrecht.
Taal en Cultuur is een van de sectoren die voor de derde meegenomen zijn in het twinningsprogramma. Deze keer zijn twee projecten goedgekeurd.

- ‘Vroege educatie stimulatie in woord en gebaar’; Het stimuleren van de vroege educatie van jonge kinderen met een auditieve beperking en onderliggende stoornissen. De uitvoering van dit project ligt in handen van de Kennedy Stichting Suriname en de Nederlandse stichting voor het dove- en slechthorende kind.
- ‘Cultureel Caleidoscoop’, een samenwerking tussen de Stichting Openluchtmuseum Nieuw Amsterdam en het Amsterdam Museum in Nederland. Het doel van dit project is het vergroten van het aanbod van mogelijkheden om de culturele diversiteit van de Surinaamse bevolking te belichten, door het toevoegen van een ervaringselement aan de bestaande kijk/lees expositie.

“Twinning is een unieke manier om de samenwerking tussen Nederlandse organisaties en Surinaamse te ondersteunen. Dat doe je vooral op die terreinen waar de Nederlandse betrokkenheid een meerwaarde heeft. Er is expertise in Nederland die Suriname ook goed kan gebruiken”, laat Frederiks optekenen.

Yvanka Ozir-Awailame
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel