‘Het komt vaker voor dan wij denken’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 Maart 2019 16:24

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Vrouwen gaan inderdaad niet zo vaak naar de uroloog, maar we hebben deze problemen soms ook. Het is precies zoals de dokter heeft gezegd.” Zo reageert Anita in gesprek met de Ware Tijd, kort na een presentatie over ongewenst urineverlies bij vrouwen. “Ik vond dit een interessante lezing.”

Bijna alle bezoekers waren onder de indruk van de informatie die dinsdagavond is gegeven door de Nederlandse uroloog Evert Barten. Zijn lezing was vooral voor vrouwen bestemd, maar er waren ook mannen aanwezig in het auditorium van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ). "Ik denk dat dit niet alleen voor dames belangrijk is, maar voor iedereen. Als man zou je je vrouw kunnen adviseren indien ze met zo een situatie te maken heeft", zegt een aanwezige man. 

Ongewenst urineverlies is wanneer iemand in zijn broek plast zonder dat hij of zij dat zelf wil. "Normaal gesproken gaan we naar de wc om te plassen. Maar als het tussendoor gewoon zomaar gebeurt, dan is het lastig", aldus Barten. Hij stelt dat veel meer vrouwen ongewenst urineverlies hebben dan mensen zich kunnen voorstellen.

Het probleem kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een zwakke blaas. "Als je een zware bevalling hebt, kan je bekkenbodem beschadigd raken en dat kan ook leiden tot ongewenst urineren voordat je de wc haalt", noemt de uroloog een andere oorzaak.

Ongewenst urineverlies is niet hetzelfde als blaasontsteking, zegt Barten die vanaf maandag tot en met 15 maart poli houdt in SZV. "Het kan op elkaar lijken, maar het zijn twee verschillende zaken." Ongewenst plassen komt volgens hem het meeste voor bij oudere vrouwen die een operatie hebben ondergaan of zijn bevallen. Hij schat in dat ruim 10 procent van de vrouwen in Suriname dit probleem heeft.

Hoewel ongewenst urineverlies geen pijn doet, zien veel vrouwen het als een groot probleem. "En vooral in Suriname is het nog taboe", zegt Barten. "Mensen durven niet erover te praten, omdat ze zich schamen. Zelfs aan hun eigen kinderen durven ze het niet te zeggen. Sommige willen niet eens uit huis gaan, want ze zijn bang dat ze onaangenaam gaan ruiken."

Anders dan veel vrouwen denken, is deze 'ziekte' vaak te genezen. "Soms kan dit probleem heel sterk verminderd of zelfs helemaal worden opgelost, zelfs heel eenvoudig met een pilletje of een kleine operatie." De specialist adviseert om, zodra het probleem zich voordoet, het met de dokter te bespreken.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel