Kantongerecht stelt behandeling strafzaken maanden uit

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

7 Maart 2019 15:18

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Alle strafzaken die woensdag behandeld moesten worden door kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor zijn verdaagd. Familieleden van verdachten en getuigen kwamen tevergeefs naar de rechtbank. Ze kregen van vervangend rechter Robert Praag te horen dat de strafzaken op een andere dag behandeld worden.

Enkele strafzaken worden in juni behandeld en sommige zijn met meer dan drie maanden uitgesteld. Praag droeg de getuigen op om zich weer aan te melden op de vervolgzittingen. Veel familieleden van verdachten reageerden teleurgesteld op de mededelingen.

Terwijl de zaken werden afgeroepen door de deurwaarder, was er buiten een rij van mensen die zich aanmeldden voor legitimatie bij de beveiliging om de zaal binnen te mogen. Laatkomers werden onaangenaam verrast met de mededeling dat de behandeling is uitgesteld. Dat gold ook bij nieuwe zaken die in behandeling genomen zouden worden.

Ook advocaten waren niet blij met de mededelingen, hoewel de strafpleiters wel een dag eerder op de hoogte waren gesteld van het uitstel. Volgens advocaat Murwin Dubois was er bij familieleden vooral ontevredenheid over de duur van het uitstel.

Advocaat Maureen Nibte zegt dat het uitstel heel lastig is, omdat strafpleiters geen verzoek hebben kunnen doen om hun cliënt voorlopig in vrijheid te laten stellen. "Voor zulke zaken is het lastig. Iemand die voorlopig in vrijheid gesteld wil worden, zal nu een hele tijd moeten wachten om dat verzoek alsnog te laten doen."

Rechter Praag is volgens de regels niet bevoegd om zaken inhoudelijk te behandelen als die al in behandeling zijn genomen, tenzij ze officieel zijn overgedragen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel