Coalitie én oppositie leveren kritiek op afwezigheid regering

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

7 Maart 2019 15:05

Voor mij lezen
In De Nationale Assemblee hebben oppositie én coalitie duidelijk gemaakt dat zij niet tevreden zijn met het feit dat de regering vaak laat en onvoldoende aanwezig is op vergaderingen. Er moeten vier ministers aanwezig zijn op de vergadering. VHP-fractievoorzitter Chan Santokhi stelde deze kwestie aan de orde vandaag. Assembleevoorzitter Jennifer Simons had de vergadering moeten schorsen omdat de regering er niet was. NDP-fractieleider André Misiekaba ondersteunde Santokhi.

“De vergadering is al van tevoren gepland op een bepaald tijdstip, maar soms is er zoveel tijd overeen gegaan, wat doet de regering? We zijn afgestapt van dat de president niet komt, dat de vicepresident niet komt. De coördinerende minister is hier aanwezig die soms niet weet wat het beleid is van de regering. Maakt u goede afspraken met de regering anders neemt de regering een loopje met het volk”, stelt Santokhi aan voorzitter Simons. Misiekaba is helemaal eens met de opmerking van Santokhi. “We weten dat de regering veel werk heeft te doen, maar de regering heeft ook haar verantwoordelijkheid hier. We hebben niet formeel afgesproken dat de vp niet meer komt, dus wij willen die ook zoveel als mogelijk hier zien”, zegt hij.

Ten aanzien van de president is volgens Misiekaba de afspraak duidelijk, dat hij op de momenten waarbij de grondwet dat uitdrukkelijk aangeeft, dat hij dan wel aanwezig is in DNA. “We hebben nu anderhalf uur van de kostbare tijd van de samenleving verloren en ik denk dat we nu paal en perk moeten stellen. We vragen u om de zaak zodanig te leiden dat we op tijd kunnen starten. Soms ligt het ook aan ons”, meent Misiekaba. Ronald Hooghart (NDP) beaamt het laatste. “We zitten hier met 51 leden gekozen door het volk, de regering is niet gekozen door het volk. De leden hebben als verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de vergadering op tijd begint. Verwijten maken aan de regering neemt niet weg dat wij de 26 leden voor quorum. Daar moeten wij beginnen”, stelt Hooghart.

“De regering is in totaliteit verantwoording schuldig aan het parlement en stuurt ook wetten voor ons. Wanneer we bij elkaar komen dan zijn we niet hier om met elkaar te debatteren, maar om de wetten te behandelen. Ik neem aan dat wanneer de regering een wet voor ons stuurt dat de regering vol verwachting uitkijkt naar de behandeling in openbare vergadering en dat dus bijhoudt”, merkt Simons op. Zij verwacht regelmatig brieven of mails te krijg om te vragen wanneer de wetten worden behandeld en zal deze kwestie nog een keer aankaarten bij de regering.

Yvanka Ozir-Awailame
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel