Platform Politiek Actieve Vrouwen wil vrouwen inspireren

Shoeket logo

4 Maart 2019 16:55

Voor mij lezen
De Stichting Platform Politiek Actieve Vrouwen heeft op vrijdag 1 maart voor de tweede keer de Golden Gavel Awards uitgereikt. De stichting stelt zich onder andere ten doel de ontwikkeling van Suriname te bevorderen middels het stimuleren van politieke participatie van vrouwen. Hierbij is van belang dat vrouwen geïnspireerd raken door getoond leiderschap van vrouwen. De uitreiking van de Golden Gavel Award is een activiteit die past binnen het inspirerend karakter van de stichting. Voor deze award kunnen in aanmerking komen vrouwen die in de politiek of sociaal-maatschappelijk leiderschapsposities hebben ingenomen in onderwerpen/issues die van groot belang zijn voor de verdere (politieke) ontwikkeling van de vrouw in Suriname in het bijzonder en Suriname in het algemeen. Het doel van de awarduitreiking is het verhogen/aanwakkeren van de passie van vrouwen om te participeren in het politiek veld, het verhogen van de realisatie van vrouwen hun actieve rol in (politieke) besluitvorming en het ontwikkelen van de vaardigheden om een leidende rol te hebben in de gemeenschap, maar vooral de politieke gemeenschap. Dit, middels het delen van de mijlpalen van vrouwen in leiderschapsposities met de gemeenschap.

Centraal staat dat de vrouwen, die in aanmerking komen voor deze award, inhoud hebben gegeven aan het thema van “Inspirerend, Baanbrekend, Vooruitziend!” Tijdens een ceremonie in de Lalla Rookh Ballroom mochten Carla Bakboord en Asha Mungra de Golden Gavel Award in ontvangst nemen. De awards werden uitgereikt door Angelic del Castilho, die werd bijgestaan door Ruth Wijdenbosch (de eerste Golden Gavel Award ontvanger) en ambassadeur Karen Williams van de Verenigde Staten van Amerika.

Uit de gepresenteerde levensloop van de beide awardontvangers bleek dat beide vrouwen zich leiders hebben getoond op het vlak van bestrijding van geweld, met name geweld tegen vrouwen. In haar inleiding gaf de voorzitter van de stichting, Del Castilho, aan dat ook in de politiek er geweld is tegen vrouwen. Dit jaar is dit het basisthema van de stichting. Deze vorm van geweld kan verschillende vormen aannemen. Het kan fysiek, seksueel of psychologisch van aard zijn. Het richt zich op vrouwen omdat zij vrouw zijn. Geweld tegen vrouwen in politiek is behalve een mensenrechtenschending ook een schending van vrouwen hun politieke rechten. De voorzitter verwees hierbij o.a. naar de VN-verklaring aangaande geweld tegen vrouwen van 1993. In hun dankwoord gaven Bakboord en Mungra blijk van bijzondere erkentelijkheid dat zij in aanmerking zijn gekomen voor deze award. Beide gaven als boodschap naar elke burger die droomt van verandering om daar actief inhoud aan te geven en niet op te geven. De kunst is om, nadat je gevallen bent, weer op te staan. De uitreiking van de volgende Golden Gavel Awards is gepland voor 2020.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel