SWM bezig met zuivering waterinstallatie dorpen Para

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 Maart 2019 12:34

Voor mij lezen
De waterinstallaties van verschillende inheemse dorpen zijn overgenomen door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Het bedrijf is bezig met de rehabilitatie van het totale watervoorzieningsstelsel. Districtscommissaris Armand Jurel, zegt dat organisaties met goodwill het drinkwater probleem hebben willen oplossen in bepaalde dorpen, maar ze hebben zich daarbij niet altijd gehouden aan de veiligheids- en zorgplicht, waardoor de waterkwaliteit is verslechterd. SWM moet bij overname, technische werkzaamheden uitvoeren bij zowel het leidingsstelsel, de zuiveringsinstallatie en distributienetwerk.

“Waterinstallaties die ooit door Niet Gouvernementele Organisatie’s (NGO’s) zijn geplaatst, voldoen niet altijd aan de norm van volksgezondheid, veiligheid en doelmatigheid. Ook houden deze NGO’s zich soms niet aan de vereiste zorgplicht”, zegt Jurel. Voor het district Para eist districtscommissaris dat alle waterleidingsvoorzieningen door of onder toezicht van het kwaliteitsmanagementsysteem van SWM worden geplaatst.

De SWM is volgens Jurel per 15 januari 2018 ISO 9001:2015 geaudit en gecertificeerd. In haast alle inheemse dorpen zijn boringen verricht en worden nieuwe leidingwaterinstallaties aangelegd of uitgebreid en gehele of gedeeltelijke vernieuwingen van bestaande installaties. Bij veldoriëntatie in enkele dorpen, is gebleken dat bestaande installaties niet voldoen aan de SWM-standaarden. Volgens Henry Stekkel, regio-coördinator van de SWM distributie binnenland, is het bedrijf bezig ordening te brengen in deze voorzieningen. Binnen niet al te lange tijd zullen deze dorpen over honderd procent schoon drinkwater beschikken, meldt het Burger Informatie Centrum Para.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel