Damtrainer verdacht van filmen onder douche

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

3 Maart 2019 07:23

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In Nederland is Henk Stoop, een bekende jeugdcoach en toernooiorganisator binnen het dammen, geschorst vanwege een strafrechtelijk onderzoek. Hij wordt verdacht van heimelijk filmen van jonge dammers onder de douche, aldus de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB).

De politie bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de 63-jarige man. In november 2018 deed een meerderjarige Wit-Rus melding bij de politie, nadat hij een camera had gezien in de douche bij Stoop thuis. Daar sliepen regelmatig jonge dammers, als zij op pad waren voor (jeugd)toernooien.

Ook Surinaamse jeugddammers vonden regelmatig onderdak bij Stoop, zoals bij het WK vorig jaar in Wit-Rusland. Maar Arwien Bhagwandas, één van de jeugddammers die bij hem heeft gelogeerd, heeft nooit slechte ervaringen gehad met de damcoach. "Hij is altijd een goed persoon voor ons geweest", zegt de achttienjarige dammer.

Ook Henry Sjoerwamo, ex-voorzitter van de Surinaamse Dambond (SDB), heeft nooit iets negatiefs over Stoop vernomen. "Onze dammers zouden in dat geval direct aan de bel hebben getrokken." Stoop is niet onbekend in de Surinaamse damwereld. Hij verzorgde in het verleden cursussen en heeft ook jeugddammers begeleid.

Bij de start van het onderzoek zijn bij hem diverse gegevensdragers in beslag genomen. "Wat daarop staat is vertrouwelijk en maakt deel uit van het onderzoek. De man wordt verdacht van heimelijk filmen. Vooralsnog is één mogelijk slachtoffer in beeld", laat een woordvoerder van de politie aan De Telegraaf weten.

Hij benadrukt dat de politie maar één keer iemand kan aanhouden voor een delict, en dus goed onderzoek wil doen, voordat het zover is. Wel is Stoop officieel aangemerkt als verdachte. De coach organiseert al tientallen jaren toernooien, vaak ook voor jonge spelers. In oktober nog werd bij hem thuis een toernooi gehouden, waarvoor ook Surinaamse spelers waren uitgenodigd.

"Na de melding hebben we snel maatregelen genomen om te voorkomen dat hij nog operationeel functioneerde", zegt Ebbo de Jong, de voorzitter van de KNDB. "Hij verklaarde echter dat de politie niets had gevonden, en wilde weer aan de slag gaan. Toen konden we niet anders dan hem schorsen."

Stoop zelf ontkent dat. "Ik ben niet geschorst", zegt hij vanuit Marokko, waar hij op vakantie is. Hij ontkent dat hij minderjarigen heeft gefilmd in de 45 jaar dat hij actief is als trainer. "Daar heb ik helemaal geen behoefte aan. Ik wilde mijzelf filmen, omdat ik een zware jichtaanval had en wilde zien hoe dat eruit zag. Er is niks gebeurd, ze zullen niks vinden."

Desondanks organiseert hij voorlopig geen toernooien, zegt hij. "Dat komt wel weer." Een advocaat heeft hij voorlopig niet. Wel heeft hij een klacht ingediend tegen KNDB-voorzitter De Jong, zegt de damtrainer.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel