Belfort: situatie Marowijnerivier is te wijten aan president Bouterse

Edward Belfort
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Maart 2019 00:03

Voor mij lezen

ABOP-assembleelid Edward Belfort zegt dat de situatie aan de grens met Frans-Guyana te wijten is aan president Desi Bouterse. De vernietiging van de eigendommen van Surinamers op Surinaams grondgebied mag geschreven worden op het conto van de president, stelt Belfort.

Hij zegt dat de ABOP-fractie in het parlement gewaarschuwd heeft toen de regering op het punt stond het verdrag met Frankrijk te ratificeren. Dat het vandaag er zo aan toegaat, is volgens het assembleelid iets waar de regering zelf naar heeft gesolliciteerd. Wat hij jammer vindt, is dat onschuldige burgers die hard hebben gewerkt om aan hun spullen te komen met lede ogen moeten toezien hoe hun have en goed worden vernietigd door een andere mogendheid.

Belfort noemt dit een vorm van mensenrechtenschending. Hij vraagt zich af of dit het dekolonisatiebeleid is van president Bouterse. De waarschuwing van de ABOP werd toen gezien als gebrek aan visie en alsof we bang waren voor controle, terwijl wij duidelijk hebben gewezen op het agressieve gedrag van de buren. Tijdens gezamenlijke patrouilles van de Surinaamse autoriteiten en de Franse gendarmerie, hebben de Fransen woensdag bezittingen van Surinamers op Surinaams grondgebied in brand gestoken.

Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Belfort vraagt zich af wanneer de Surinaamse regering een duidelijk standpunt zal innemen in deze case. De schade die anderen reeds hebben geleden, is niet gedekt en nu zijn weer anderen slachtoffers geworden van de vernielingen. Hij wil weten wat er verder zal gebeuren in deze zaak.

Het is nu duidelijk dat Bouterse een vreemde mogendheid toestemming heeft gegeven om zijn eigen landgenoten te vernietigen. “Indien men naar ons had geluisterd, zou het vandaag de dag niet zover komen.” Naar zeggen van de politicus moet er een duidelijke lijn getrokken worden in deze case. “Nu is die gezamenlijke patrouille opgeschort, terwijl het verdrag dat getekend is, nog daar is. Het volk in het gebied heeft recht om te weten hoe het staat met zijn veiligheid. Dat is wat de regering nu moet gaan verklaren aan de mensen,” aldus Belfort.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel