Na lange tijd bevorderingen bij BBS

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

3 Maart 2019 00:54

Voor mij lezen
Bij de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) zijn 49 beveiligingsambtenaren in een naast hogere rang bevorderd. Het gaat 38 hoofdbeveiligingsambtenaren die beveiligingsinspecteur tweede klasse zijn geworden en een bijzondere bevordering tot hoofdbeveiligingsambtenaar tweede klasse. Verder zijn 7 beveiligingsambtenaren tweede klasse bevorderd naar derde klasse en 3 ambtenaren tweede klasse tot de eerste klasse. 65 nieuwe medewerkers zijn toegetreden tot de dienst en beëdigd tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP) na het behalen van de basis opleiding 2018.

De bevordering brengt extra verantwoordelijkheid met zich mee, benadrukte minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Hij draagt de overtuiging dat de ambtenaren zich op professionele wijze zullen blijven inzetten voor de organisatie. Hij vroeg hen een goed voorbeeld te zijn voor de jongeren en de nieuw aan te stellen beveiligingsambtenaren. “Ze kijken allemaal naar u op, leren van u en zien hetgeen dat u doet. Wees een goede coach en mentor.”

"Motivatie, discipline, integriteit en zich verantwoordelijk opstellen zijn enkele kernwaarden die een ambtenaar in zich moet hebben, wil hij de gestelde doelen realiseren,” stelde de minister. Hij hield hen voor dat, met deze kernwaarden en dat wat ze hebben geleerd tijdens hun opleiding, ze een goede bijdrage zullen zullen leveren aan de groei van de BBS.

Reorganisatie
De BBS zit volgens Getrouw in een reorganisatiefase, waarbij de aandacht wordt besteed aan aanpak van wet- en regelgeving, het vaststellen van de organisatiestructuur en formatieplan. Ook het upgraden van afdelingen als opleiding, object- en subject-beveiliging, waardetransport, waarbij ook het aanbieden van deze dienstverlening aan particulieren, moeten worden opgepakt. De Bijstandsdienst zal ook worden opgestart voor andere overheidsorganisaties alsook bij evenementen en openbare vermakelijkheden. Verder worden de afdelingen agenda, salaris administratie en planning en advies opgestart. Getrouw geeft aan dat ook gekeken wordt naar de rechtspositie, loopbaanopleiding, het uitbreiden van taken en rangen, het verzorgen van vervolgopleidingen en het invoeren van een officiersopleiding op HBO-niveau.

Dit traject van herstructurering en professionalisering van de dienst zal volgens Getrouw ertoe moeten leiden dat de BBS naast de traditionele taak van object- en subject-beveiliging in staat zal zijn adequate ondersteuning te bieden aan andere justitiële eenheden. Het beleid van de regering is gericht op de effectieve aanpak van de verschillende vormen van criminaliteit met als doel het verbeteren van het gevoel van veiligheid bij de burgers. Hier is een bijzondere rol voor de BBS in weggelegd.

Veel te verzetten
Diensthoofd, Patrick Campagne, hield de 38 nieuwe beveiligingsinspecteurs voor dat zij moeten begrijpen dat een hele grote verantwoordelijkheid komt te rusten op hun schouders. “U zult samen met de dienstleiding het beleid dat is uitgestippeld door het ministerie, moeten uitvoeren. Ik hoop dat u er heel goed over heeft nagedacht op welke wijze u een positieve bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de BBS. Aan de 65 nieuwe ambtenaren vroeg hij ervoor te zorgen om zich te blijven scholen, op het rechte pad te blijven het werk naar eer en geweten uit te voeren. De BBS bestaat met de aanvulling nu uit 302 beveiligingsambtenaren.

Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday benadrukte dat bij het uitoefenen van het werk ook het opmaken van proces-verbaal gemaakt moet worden. Volgens hem staan veel medewerkers binnen de organisatie niet stil bij dit gegeven. De pg merkt op dat er vele malen bevoegdheden zijn gehanteerd en dat er verzuimd is een proces-verbaal te maken waarin is aangegeven op welke datum en tijd welke bevoegdheid onder welke omstandigheden zijn gehanteerd. “Dat document is een beoordelingsdocument over de toepassing van de bevoegdheden. Nalaten daarvan levert al een inbreuk in het plichtsgetrouw arbeid,” benadrukte Baidjnath Panday. Hij deed een beroep op de BBS-leiding om met vaste hand aan het roer te staan om de organisatie verder te leiden. Het transformatieproces om de BBS naar de hoogste positie te brengen is nog niet bereikt.

Raoul Lith
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel