Raghoebarsing: “Als een minister liegt in het parlement moet je hem wegjagen”

Shoeket logo

1 Maart 2019 19:28

Voor mij lezen

“Ik ben niet geschrokken van de naam, omdat de naam al circuleerde. Ik ken de persoon niet. Dus ik kan geen uitspraken doen over de persoon zelf”, reageert de econoom Stanley Raghoebarsing tegenover Dagblad Suriname over de aankondigingen van een nieuw managementteam bij de Centrale Bank van Suriname. Robert-Gray van Trikt wordt de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Hij zal Glenn Gersie opvolgen. Van Trikt en de directieleden William Orie (directeur Monetaire en Economische Zaken) en Michael Soekhnandan (directeur Bankbedrijf en Bancaire Zaken) worden per 1 maart aangesteld. Ingeborg Geduld-Nijman blijft directeur Toezicht Bank- en Kredietwezen.

Volgens critici lijkt het erop dat er zowel in het parlement als daarbuiten gezwegen wordt over het feit dat de regering in het parlement andersoortige informatie heeft gepresenteerd dan hetgeen zich in realiteit afspeelde. “Er zijn bewijzen. De brief die Hoefdraad richting Gersie stuurde op 31 januari is het bewijs dat de bedoeling van de verwijdering van Gersie te maken heeft met het openen van de mogelijkheden tot monetaire financiering. Hoefdraad geeft dat ook aan in het parlement. Beleidsmatig is dit een actie die alle reden geeft tot grote bezorgdheid”, stelt Raghoebarsing.

In het parlement is getracht om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de minister van Financiën. Dat ging echter niet, vanwege interpretatiegeschillen tussen oppositie en coalitie over het moment waarop de motie moest worden ingediend. “Echter moet je kunnen uitgaan van een norm van fatsoen. Als een minister liegt in het parlement dan moet je hem wegjagen. Die norm van fatsoen geldt kennelijk niet”, aldus Raghoebarsing.

De aankomende governor en de directeuren zullen uitvoering geven aan de taken vastgesteld in de Bankwet, zoals onder meer: het beschermen van de waarde van de munt, het opkrikken van de monetaire reserves, het versterken en efficiënt verwezenlijken van het binnenlands en buitenlandse financiële en betalingsverkeer en het uitvoeren van prudent toezicht op het bank- en kredietwezen.

Intussen blijkt in ieder geval dat het vertrouwen in de Surinaamse munt steeds verder afneemt. Dit blijkt uit de stijgende dagkoersen voor de US$. Tegelijkertijd wordt het zakendoen in vreemde valuta bemoeilijkt bij de lokale commerciële banken. Ondernemers klagen al geruime tijd over de inefficiëntie bij opnames van eigen middelen. Ook burgers blijken hier de dupe van te worden. De moederbank heeft ook tot taak om de rust binnen de samenleving te behouden.

Kavish Ganesh

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel