Sham Binda: “Van Trikt dient als instrument voor monetaire financiering”

Shoeket logo

1 Maart 2019 18:15

Voor mij lezen

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is niet geschokt met de benoeming van Robert-Gray van Trikt als de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Net als de geruchten over het ontslag van de voormalige CBvS-govervor Glenn Gersie, deden ook geruchten de ronde dat Robert-Gray van Trikt de scepter zou zwaaien op de CBvS. “De geruchten blijken allemaal waar te zijn. Het zijn daardoor geen verrassingen meer. De ‘paarse beweging’ is druk in de weer om de eigen mensen te accommoderen”, accentueert Binda in gesprek met Dagblad Suriname.

Gebrek aan zinnige communicatie vanuit regering
De periode van Gersie beschrijft Binda als de ‘groene beweging’, die nu ruimte moest maken voor de ‘paarse beweging’. “De president is de grote boosdoener. Hij dient altijd verantwoording af te leggen aan het volk. Op het moment dat dit niet gebeurt, is het een teken dat men een andere politieke agenda eropna houdt.” Volgens Binda heeft die politieke agenda slechts één oogmerk: monetaire financiering. Ook dit is vaker gespeculeerd doordat de regering geen verantwoording aflegt aan de samenleving. Wat de speculaties over de monetaire financiering overigens aannemelijk maakt, is het desastreuze begrotingstekort van SRD 8,7 miljard.

Banken verliezen vertrouwen van klanten
Waar individuen in beginsel zonder enige twijfel hun opgebouwde financiële middelen zouden moeten toevertrouwen aan de bankinstellingen, blijkt dat het vertrouwen steeds aan het afzwakken is. Niet alleen de regering is het doelwit van een vertrouwenscrisis, maar ook de lokale banken. Voor de klant is de bank geen aantrekkelijke plek meer om zaken te doen vanwege de vele beperkingen op de valutarekeningen en zeer onaantrekkelijke spaar- en beleggingsrentes. “Bij de verschillende lokale banken is het gebleken dat de toegang tot je eigen geld heel moeilijk is. Waarvoor heb je dan een bank nodig? Wat gaat een nieuwe governor hiertegen kunnen doen als de situatie in het land precair blijft? Het zal mij niet verbazen als Van Trikt ook eens op de reshuffelstoel geplaatst zal worden om mensen zogenaamd nieuwe hoop te geven”, aldus Binda.

KSR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel