Soedeshchand Jairam: “Benoeming Van Trikt is tegen behoorlijk bestuur”

Shoeket logo

1 Maart 2019 18:17

Voor mij lezen

De 47-jarige Robert-Gray van Trikt is gestrikt om de scepter te zwaaien op de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Per vandaag, 1 maart 2019, is hij de nieuwe governor. Volgens de macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam (VHP), is deze benoeming tegen de principes van behoorlijk bestuur, daar de politieke bemoeienis grote parten heeft gespeeld. “Wereldwijd is het gangbaar dat de regering ver blijft van de monetaire autoriteiten. Maar in Suriname zien we dat de CBvS beïnvloedt wordt door de politiek”, benadrukt Jairam in gesprek met Dagblad Suriname. Van Trikt is overigens voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants en de zoon van de Onderwijsminister Lilian Ferrier.

Jairam merkt op dat een gedegen grondslag voor het ontslaan van de voormalige CBvS-governor Glenn Gersie is uitgebleven vanuit de regeringszijde. “Ongegrond heeft Gersie ontslag gekregen. En nu heeft de regering iemand benoemd uit haar gelederen. We kunnen daardoor stellen dat de CBvS nu volledig onder de paraplu van de regering valt; de focus zal dus liggen op het behartigen van de partijpolitieke belangen, met het oog op de verkiezing in 2020.” Naar zeggen van de macro-econoom kan deze ontwikkeling nare gevolgen met zich meebrengen voor land en volk. Jairam denkt daarbij aan ongebreidelde monetaire financiering dat de devaluatie en inflatie in de hand zal werken.

Hij voert aan dat de samenleving nog niet hersteld is van de voorgaande monetaire financieringen. De verarming is namelijk nog sterk voelbaar. Met een nieuwe monetaire financiering verwacht Jairam dat de economische gesteldheid van Suriname verder zal verslechteren. Het valt hem op dat velen dit echter enorm lichtvaardig opvatten; menigeen is zich nog niet bewust wat hen allemaal te wachten staat. “De situatie is heel zorgwekkend. Hoe de regering compleet vastzit, is het raadzaam om een zakenkabinet in het leven te roepen”, aldus de macro-econoom.

KSR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel