John Biffe: “PLO heeft nooit gezegd dat ze de rij- en voertuigenbelasting niet wil betalen”

Shoeket logo

1 Maart 2019 18:18

Voor mij lezen

De particuliere bushouders, die initieel een verzoek hadden ingediend voor een eenmalige
kwijtschelding van de rij- en voertuigenbelasting, zijn gesommeerd hun belastingverplichting
na te komen. Echter is er voor deze doelgroep wel een opluchting: zij komt in aanmerking
voor restitutie. Volgens de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) heeft het ministerie van Financiën reeds SRD 1,2 miljoen overgemaakt voor de restitutie. Bij Anand Biharie, voorzitter van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS), is dit niet in goede aarde gevallen. Hij noemt het restitutie-oplossingsmodel voor de bushouders een vreemde constructie die in strijd is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur; er is gewerkt op basis van willekeur. John Biffe, ondervoorzitter van PLO, plaatst vraagtekens achter deze opstelling van Biharie.

Tegenover Dagblad Suriname verduidelijkt Biffe dat het restitutie-oplossingsmodel geen liefdadigheid is vanuit de overheid. PLO timmert al geruime tijd aan de weg om de achterhaalde bustarieven aan te passen, echter heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) nog geen goedkeuring hiervoor gegeven. Bovendien is er structureel een achterstand in de uitbetaling van de brandstofcompensatie. Thans, in maart 2019, krijgen de bushouders een betaling van de brandstofcompensatie van het tweede kwartaal van 2018. Biffe beklemtoont dat die brandstofcompensatie een tussenmodel is om ervoor te zorgen dat de passagiers niet veel hoeven te betalen voor een busrit. Onder deze omstandigheden is bij de grove aanpassing van de brandstofprijzen de jaarlijkse premie van de SRD 875 voor de rij- en voertuigenbelasting, iets dat niet tolereerbaar is.

“En dan heeft men problemen dat wij restitutie gaan krijgen? Men noemt dit willekeur van de overheid? Wij hebben nooit gezegd dat we de rij- en voertuigenbelasting niet willen betalen. Maar we willen wel dat de betalingsachterstand eerst volledig ingelopen wordt zodat we de belasting kunnen betalen.” Naar zeggen van Biffe had PLO haar borst al nat gemaakt om per 1 maart de bussen in de garage te houden. “Dit was voor ons een doodserieuze zaak.” Biffe benadrukt dat het erop lijkt alsof men niet echt beseft wat voor een chaos er zou ontstaan als het particulier vervoer niet gegarandeerd zou zijn. In zijn optiek is vooral de samenleving gebaat bij het compromis dat bereikt is tussen PLO en de overheid.

KSR

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel