COLUMN: Een Godswonder

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

1 Maart 2019 14:00

Voor mij lezen

Stond u op het laatste moment ook in de rij om toch maar de rij- en voertuigenbelasting op de valreep te betalen? Owru gwenti of had u de stille hoop absolutie te zullen krijgen van de inspecteur der directe belastingen en accijnzen? Dan zou een Godswonder moeten gebeuren om de betaling terug te draaien. Maar laten we elkaar eerlijk in de ogen aankijken. Gezien de staat van onze deplorabele wegen en dito staatskas, is het wel nodig om ergens geld vandaan te halen.

En dat moet kunnen want de wegen zijn, op recent uitgevoerde projecten na, vreselijk. Met nog steeds geen aandacht voor trottoirs en sinkholes en kuilen in het asfalt. Fietspaden komen in de planning al helemaal niet voor, ondanks we er steeds langer over doen om van A naar B te komen. Interessanter is de vraag waarom maar 10 procent besteden aan wegen? Waar gaat de rest naartoe? Achterstallig onderhoud, nieuwe projecten of trainingen voor beleidsmakers hoe efficiënter te werken? Waar ik hiermee naar toe wil? Het is mijn indruk dat beleidsmakers weinig plannen of vooruit afstemmen met betrokken partners. Neem bijvoorbeeld het cameraproject van Justitie en Politie.

Sinds kort woon ik in mijn nieuwe wijkje. Al gauw sprak de eerste buur uit de straat mij aan: "Yu no kan bel EBS? Dyaso dungru. Mi frede!" Dat was mij ook al opgevallen. Het is inderdaad donker om ons heen en als nieuweling mocht ik het nu proberen de EBS te overtuigen dat het ons ernst is en dat wij ons onveilig voelen. Ik maakte die avond dus een melding en checkte de volgende dag of deze was genoteerd. Tot mijn grote ontsteltenis was dit niet zo. "Want", zo zei de uiterst vriendelijke dame, "meldingen van de avond worden niet aan de dagploeg doorgegeven". Over planning en efficiëntie gesproken. Ik deed de melding dus opnieuw en mocht na drie weken terugbellen als de reparatie niet was uitgevoerd. "Anders belt u gewoon weer", riep ze nog na en ik dacht al "dit klinkt niet goed".

Wij zijn nu zes weken verder. Ik heb mij netjes gehouden aan gemaakte afspraken. Intussen is er al drie keer contact geweest met de EBS. Er is nog steeds een "chronische" achterstand. Niemand weet hoe het met de planning zit. Alle aardige opmerkingen van de telefonistes ten spijt, maar zo ga je niet om met klanten. Het is een regelrechte schoffering van de klant. En niemand van de klantenservice die de instructie krijgt om terug te koppelen dat het langer duurt.

Het interesseert de EBS niet dat tien palen (ik dacht eerst vijf) in die ene straat het gewoon niet doen. Dan heb ik het nog geen eens over de zijstraten want ook daar branden er een aantal niet. En als ik niet bij de les blijf wordt de paal pal bij mij voor de deur, die geen nummer heeft, niet nagekeken want de EBS vraagt om paalnummers. En als het gaat om planning en samenwerking mag ik aannemen dat wanneer de politie veiligheidscamera's plaatst op hotspots, er is afgestemd met de EBS om de omliggende straten te controleren op de verlichting vanwege de sociale veiligheid en het verkeer, want het geboefte verplaatst zich naar de omliggende straten in de wijk.

Maar ach, zelfs de politie heeft bij monde van de voorzitter van de Surinaamse Politiebond, inspecteur Hellings, een mening over het besluit dat op ministerieel niveau is genomen wat betreft de inning van de rij- en voertuigenbelasting. Hij zegt in een interview dat er veel "mank" is met de wet. "Deze is niet werkbaar voor de politie. Het is een gedrocht omdat er nog veel onduidelijkheid is." Is het Godswonder intussen dan toch geschied en krijgen zij die hebben betaald hun geld terug? Ik wens u een bekeuringsvrij en dapper weekend toe indien u besluit zonder sticker te rijden.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel