COMMENTAAR: Internationaal onderzoek

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

1 Maart 2019 12:00

Voor mij lezen

DE ONRUST VANUIT oppositionele en maatschappelijke groepen neemt toe op grond van het wantrouwen dat bestaat tegen Gillmore Hoefdraad, de minister van Financiën. Voornaamste vrees is dat een zodanige draai wordt geven aan het monetaire beleid dat het compleet wordt ontwricht en de gevolgen niet meer zijn te overzien. De aanhoudende vrees en achterdocht worden gevoed doordat publicatie van de verkorte balans door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) uitblijft.

Tijdens het debat over het ontslag van Glenn Gersie, heeft de oppositie de argumenten tot ontslagverlening niet geaccepteerd. Toch wil de oppositie zich kennelijk verder oriënteren en is geëist dat de correspondentie over de redenen die tot het ontslag hebben geleid, worden overgelegd aan De Nationale Assemblee.

Verondersteld wordt dat de wens van de oppositie om alsnog kennis te nemen van de correspondentie rondom het ontslag van Gersie niet serieus is, omdat een motie van wantrouwen tegen Hoefdraad klaarlag maar door laksheid van de oppositie niet is behandeld. Deze misslag werkt niet in het voordeel van de oppositie. Toch is het toe te juichen dat zij de regering het vuur na aan de schenen blijft leggen en de hete adem blaast in de nek van het regeerteam om de beruchte 'geldkraan' niet aan de praat te krijgen.

Aanvraag voor het houden van een spoeddebat om te komen tot een stabiele economie is interessant, maar het is een te algemeen thema en zou toepasselijker en in samenhang zijn met behandeling van de begrotingsbehandeling. Deze strategische zet wordt knap in verband gebracht met de actuele kwestie over de Centrale Bank. Ruimte wordt geschapen om te scoren door het monetaire beleid aan de kaak te stellen.

Om de impasse van sterk uiteenlopende meningen over de financieel-economische situatie te doorbreken, is het van belang te streven naar bespoediging van onderzoek door gerenommeerde financiële auditors. Mogelijk komt een uitgebalanceerde uitkomst, gebaseerd op onderzoek tot op het bot, uit de bus Een andere doorbraak is dat Gersie stelt dat hij niet zelf ontslag heeft genoemen. Al wekenlang vormt hij een bron van bespreking in zowel positieve als negatieve zin. Hij is publiekelijk ernstig beschadigd. Zulks kan consequenties hebben voor zijn verdere loopbaan.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel