Groeiende interesse in Confucius Instituut

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Februari 2019 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Het is zonder meer een succes te noemen dat het Confucius Instituut, een platform voor de Surinaamse gemeenschap waar lokale mensen kennis kunnen maken met de taal en cultuur van China”, zegt de Chinese ambassadeur Lui Quan. Zaterdag bestond het instituut twee jaar. Volgens de ambassadeur is er vanuit de bevolking steeds meer interesse voor de opleiding.

Volgens Preetema Jong-A-Lock-Pahladsingh, een van de directeuren van het instituut, heeft het platform in de afgelopen twee jaren al meer dan vierhonderd studenten en geinteresseerden, mogen begeleiden in het  leren van Mandarijn, een van de meest gesproken dialecten in China.

"Vele van de studenten of zakenmensen die zich opgeven voor de level 1, 2 en 3 courses die wij hebben, zijn studenten die naar China willen gaan om te studeren of zakenmensen die zo goed mogelijk willen communiceren bij het onderhandelen ", vertelt Jong-A-Lock. "Er is een zeker enthousiasme onder de studenten die naar China willen gaan om te studeren, waarom dat precies is kan ik eerlijk niet zeggen", geeft de directeur mee.

De groeiende interesse is voor de Chinese ambassade alleen maar een positieve ontwikkeling voor zowel Suriname en China. "Door de snelle sociale en economische ontwikkeling die China momenteel ervaart en de frequentere uitwisseling van studenten en samenwerkingen tussen particuliere en overheidsinstanties is er een een groeiende vraag naar het leren van de taal", stelt de ambassadeur.

"Het uitwisselen van elkaars cultuur en taal voor zowel China als Suriname, versterkt de banden tussen de twee landen. Het instituut heeft hierin een belangrijke rol gehad", benadrukt de ambassadeur.  Naaste het overdragen van taal worden er ook tal van culturele activiteiten van zowel China als Suriname overgedragen.

Het instituut is een belangrijk uitwisselingsprogramma voor vooral studenten die op zoek zijn naar beurzen voor China, vindt Onderwijsminister Lilian Ferrier. "Voor het versterken van onze human capacity in Suriname is het zeker goed dat onze studenten ervaring opdoen in een land als China, dat veel bredere specialisaties heeft te bieden. We hopen deze uitwisseling veel eerder te starten voor leerlingen", zei Ferrier zaterdag in haar toespraak. Zij doelde op een uitwisselingsprogramma tussen de Surinaamse scholen en Kong Ngie Tong Sang, de grootste Chinese school in Suriname.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel