DNA keurt protocol voor aanpak dwangarbeid goed

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

1 Juni 2018 15:20

Voor mij lezen

Met 29 algemene stemmen heeft De Nationale Assemblee (DNA) de regering toestemming gegeven om alle vormen van dwangarbeid in Suriname tegen te gaan. Haast alle fracties in DNA hebben bij de behandeling van deze wet de regering opgeroepen om met vaste hand te werken en dit vraagstuk aan te pakken.

Ratificatie van het “Protocol of 2014 to the Forced Labour Convention 1930” is een beleidsmaatregel opgenomen in de Beleidsnota van het Ministerie van Arbeid 2016-2021. Het Arbeidsadviescollege heeft in 2013 positief geadviseerd om dit protocol te ratificeren.

Het protocol is een nieuw juridisch bindend verdrag dat de ratificerende lidstaten van de internationale organisatie van de Verenigde Naties ILO zal verplichten om maatregelen te treffen inzake preventie en bescherming en de toegang tot rechtsmiddelen om het fenomeen dwangarbeid te onderdrukken.

Dit verdag kan alleen door landen die getekend hebben geratificeerd worden. Op de 103e sessie van de algemene ledenvergadering van de International Labour Conference, die in juni 2014 werd gehouden, is het protocol op de Forced Labour Convention van 1930 aangenomen.

De meest fundamentele verplichting uit het verdrag is om alle vormen van dwangarbeid te onderdrukken. Dit betekent dat de lidstaten niet alleen moeten bestraffen en vervolgen, maar ook bescherming moeten bieden aan slachtoffers alsmede toegang tot rechtsmiddelen gericht op compensatie.

Het doel van het protocol is om hiaten in het verdrag no. 29 van de ILO van 1930 weg te werken en de niet toepasbaarheid van delen van dit verdrag vast te stellen, vanwege de nieuwe dimensies en uitdagingen op het vlak van dwangarbeid.

De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, zei aan het parlement dat de regering er alles aan zal doen om de strijd tegen dwangarbeid aan te gaan zoals in de wet en het verdrag is vastgelegd.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons sprak na de ratificatie van het verdag van een historisch moment voor Suriname.

Raoul Abisoina

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel